Ruta etnobotànica i de patrimoni a la Vila de Muro

Aquest fullet et portarà de totes les riqueses patrimonials de Muro, per la seua història i coneixeràs la funció que es desenvolupava al Batà i al Fumeral. Basant-se en el record dels ciutadans de Muro i del seu arxiu, així como de les tecnologies, como codis QR o webs, faràs un recorregut per la senda del riu Agres i per la Vila de Muro. Ací tens marcat tot el que no et pots perdre.

Museu viu de l’oli

En l'exposició actualment ubicada a las dependències minicipals es mostren tots els elements propis d'una almàssera de sang característica de finals del segle XIX, propietat d'una de les grans famólies de terratinents de Muro. La mostra la completen altres objectes de caràcter etnològic que forman part dels fons museístics que actualment es tenen. Pots fullejar aquest document per saber més de la col.lecció.

Ruta de les pedanies – Ruta ecològica

La ruta comença a la carretera de Cela de Núñez, concretament a l'entrada del poliesportiu municipal on hi ha un panell informatiu de la ruta. Aquesta ruta recorre les pedanies de Muro: l'Alquerieta Jordà, Benàmer, Cela de Núñez i Turballos, passant per l'àrea recreativa de la Font del Baladre. Durant tot el recorregut hi ha senyals indicadors de la distància d'un lloc a un altre.

Sender PR-V 56

El recorregut es realitza per l'est de la Serra Mariola, dit recorregut és un anell que comença en el lloc de la Creu Roja de Muro i acaba en el mateix punt. Es pot realitzar en les dues direccions, és a dir, pujar per la dreta i baixar per l'esquerra i viceversa. Són un total de 14 km amb una durada aproximada de 4,30 hores.

Sender PR-V 277 Penya El Frare

El recorregut es realitza al Nord de la Serra Mariola, concretament a la zona de la Penya El Frare, terme municipal de Muro. És un anell que dóna la volta a aquesta. El punt de partida és l'ermita de Sant Antoni, acabant el recorregut en el mateix punt. Té un recorregut total de 10,071 km, amb una durada aproximada de 4 hores.

Muro, tot un poble per descobrir

Muro és sinònim de "naturalitat". Es troba en un preciós enclavament natural i té un interessant patrimoni històric i cultural. I és que la naturalessa, la història i el catàcter fetiu d'aquesta població de la comarca del Comtat s'uneixen per a oferir al visitant la benvinguda i l'hospitalitat.

Banyeres de Mariola

Banyeres de Mariola, és un municipi d’interior, situat al nord de la província d’Alacant, a la comarca de l’Alcoià. L’entorn natural té un gran valor paisatgístic, forma part del Parc Natural de la Serra de Mariola. L’orografia d’aquesta serra, la varietat de les seues herbes aromàtiques i especialment les fonts atorguen al lloc la seua forta personalitat i la seua bellesa.

Castell de Banyeres de Mariola

l castell de Banyeres de Mariola està ubicat a 830 metres sobre el nivell del mar. Construït entre els segles XII- XIII. Es tracta d’un model constructiu almohade de planta poligonal i rematat per una torre de grans dimensions. La primera notícia que tenim del castell és el 13 d’octubre de 1249, quan el rei Jaume I concedeix el castell i la vila de Banyeres a Jofre de Loaysa i la seva esposa Jacometa. Actualment, l’estat del castell és fruit d’una restauració, realitzada a les dècades dels seixanta i vuitanta.

Ruta dels Molins

El municipi de Banyeres de Mariola és conegut pel seu passat industrial. Una de les indústries predominants a la població a finals del segle XIX i principis del XX va ser la paperera. De tot aquest passat industrial ens queda un llegat que actualment forma part del nostre patrimoni. La Ruta dels Molins és un recorregut que uneix els tres molins paperers més emblemàtics de Banyeres de Mariola dels nou que van estar actius en el riu Vinalopó entre els segles XVIII i XX.