El turisme en Alcoi es molt ample i variat durant tot l’any. Les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, declarades d’Interés Turístic Internacional; la centenària Cavalcada dels Reis; la representació del Betlem de Tirisiti, declarat Bé Immaterial d’Interés Cultural; els parcs naturals de la Font Roja i la Serra Mariola; o “la moral del Alcoyano”; són molts els motius pels quals hem escoltat parlar alguna vegada de la ciutat d’Alcoi i moltes les raons que ens oferix al llarg de tot l’any per a deixar-nos caure per la coneguda com “la Ciutat dels Ponts”.

Als peus dels Parcs Naturals de la Serra Mariola i la Font Roja, entre valls i barrancs s’alça la capital de la comarca del “Alcoià i el Comtat”. A cada pas que donem pels seus carrers ens revelarà l’esforç de la seua gent per a prosperar en un entorn d’una gran bellesa natural, però també d’una extraordinària complexitat orogràfica per a l’evolució urbana.

Històricament ha estat una ciutat amb especial rellevància després de la Revolució Industrial a Espanya, especialment en el sector tèxtil, encara que també en el metal·lúrgic i la indústria paperera, i al passejar pel seu centre històric descobrirem nombrosos vestigis del que va suposar aquest canvi social. Alcoi forma part activa de la Ruta Europea del Modernisme. Una aposta clara i decidida de cara a consolidar aquest ric i destacat patrimoni com un referent turístic de primer ordre.

Però si quelcom caracteritza els alcoians és l’arrelament a les seues tradicions, bolcant-se en cada detall perquè ninguna de les festes que organitza al llarg de l’any passe desapercebuda.

Què destacar de la gastronomia de la població que va inventar l’oliva farcida d’anxova? Els seus plats són tota una invitació a seure a la taula. No podem anar-nos-en sense degustar la seua olleta (guisat a base de fesols, amb penques, carn de porc i botifarra, molt apreciat en festes), la borreta (amb creïlles, espinacs, bacallar i ou) o acompanyar un bon tros de pa amb una típica pericana (plat fred a base de pimentó sec i bacallà salat).

I és que a la taula, als seus carrers i a les seues festes, Alcoi sempre sorprén als visitants.

Núm. Habitants: 58.977 (INE 2018)

Gentilici: alcoià/alcoiana