Cocentaina ha estat un enclavament ocupat per l’home des de temps remots i així ho testimonien els seus abrics rocosos amb pintures rupestres, la seua herència musulmana en l’arquitectura i urbanisme, com el Castell, el raval o les nombroses alqueries; i la posterior època cristiana amb el Palau Comtal, esglésies i castells o les restes de les muralles i torres que servien com a fortificació durant aquell temps. Mentre recorrem aquests meravellosos monuments podem gaudir de la riquesa gastronòmica de Cocentaina amb plats típics com els mentirons, l’espencat, l’arròs al forn o la seua famosíssima “mentira” o beguda de cafè licor i el tradicional herbero.

Per completar la visita al municipi i empapar-nos de la seua història podem visitar el museu situat al Palau Comtal o el museu arqueològic i etnològic, a més de gaudir de les seues festes i tradicions com les festes de Moros i Cristians, declarades festes d’Interès Turístic Internacional, i que rememoren la reconquesta cristiana sobre territori musulmà. Una altra cita important en el calendari festiu contestà és la Fira de Tots Sants, també d’Interès Turístic Internacional, una de les fires més antiga de la nostra comunitat.

Per relaxar-nos res millor que respirar l’aire pur del seu entorn natural per les seues rutes verdes de senderisme a la serra de Mariola o pujar al Castell i gaudir de les meravelloses vistes de la vall.

 

Núm. Habitants: 11.456 (INE 2018)

Gentilici: contestà/contestana