Nadal Alcoià

L’arribada dels Reis Mags és la cita més esperada per xiquets i xiquetes al llarg de tot l’any. Una Festa d’Interès Turístic Nacional i declarada Ben Immaterial d’Interès Cultural, que reuneix cada any a centenars de visitants que volen viure en directe el missatge i l’emoció d’aquesta centenària Cavalcada. La seua celebració es realitza de forma continuada des de 1885, si bé els seus antecedents documentals es remunten a l’any 1866. És, sense lloc a dubte, una de les Cavalcades de Reis Mags més antigues de quantes se celebren a Espanya i, possiblement, en el món.

Cada any, l’Ajuntament d’Alcoi convoca un concurs per a premiar el millor Cartell anunciador de l’arribada dels Reis, que es col·loca en la façana de l’Ajuntament.

A penes conclòs el mes de novembre, l’inici de les representacions del Betlem de Tirisiti marca l’arribada del nadal alcoià. El Betlem, declarat Bé d’Interès Cultural, és una mostra singular del teatre popular de marionetes de vareta i constitueix una de les ofertes més atractives i originals del nostre període nadalenc. Les seues representacions han conservat el sabor popular del seu argument incorporant escenes que mesclen aspectes costumistes de l’Alcoi d’antany.

Les “Pastoretes” és una altra peculiaritat del Nadal Alcoià. Té lloc el diumenge anterior al 5 de gener. Es tracta d’una cavalcada infantil en la qual un nombrós grup de xiquets i xiquetes, vestits amb la indumentària de pastors, desfilen sobre carros engalanats i en grups de ball, repartint caramels i al·leluies. La desfilada s’inicia a les 12 del migdia des de la “Font Redona”, acompanyats dels seus ramats fins a arribar a l’estable instal·lat en la Plaça d’Espanya i obsequiar al Xiquet Jesús. La celebració d’aquest acte es remunta a l’any 1889.

Des de 1887 es col·loca en la façana de l’edifici del Cercle Catòlic d’Obrers un telegrama que anuncia als xiquets la imminent arribada de les seues Majestats.

La vespra de la Cavalcada, a les sis i mitja de la vesprada i des del Teatre Principal, té lloc el “Pregó de l’Oncle Piam”, acte recuperat en 1996, en el qual aquest personatge popular proclama l’arribada de l’Ambaixador Real. Un grup d’homes i dones del poble, vestits amb la indumentària tradicional alcoiana, es dirigeixen cap a la “Font Redona” juntament amb els personatges del Betlem de Tirisiti, per a rebre a l’Ambaixador, que recorre des de les set de la vesprada els carrers de la ciutat anunciant la imminent arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar.

El Bàndol Real és un acte molt singular, preludi de la Cavalcada dels Reis Mags, que se celebra des de l’any 1924. L’emissari de Les seues Majestats declama repetidament al llarg del recorregut una peça literària de versos escrits en valencià, “El Bàndol”, del qual es fa una edició en paper per a repartir entre el públic que ompli els carrers. Al final del festeig s’incorporen unes burritas que porten sobre els seus lloms unes bústies, en l’interior de les quals els xiquets depositen les cartes que han escrit als Reis sol·licitant-los els joguets dels seus somnis.

La comitiva està formada pels patges reals, coneguts afectuosament com “Els Negres”. S’entreveu a la llunyania de la Serra de Mariola, la llum càlida de les fogueres del campament que espera l’arribada de Les seues Majestats i que podrà ser visitat al matí següent.

Al vespre del dia 5, sobre les sis de la vesprada i des del Camí, els Reis Mags fan la seua entrada solemne a la ciutat muntats sobre els seus camells. La desfilada incorpora músics, antorcheros, pastorets i uns patges que pugen per llargues escales per a accedir als balcons de les cases i lliurar els regals als xiquets. L’ordre de la Cavalcada també és singular ja que el Rei Baltasar desfila en el centre de la comitiva.

El seguici arriba a la Plaça d’Espanya sobre les vuit i els sobirans descendeixen de les seues cavalcadures per a dirigir-se cap al Naixement. El moment de l’Adoració al Xiquet Jesús s’adorna amb l’efecte de les bengales distribuïdes entre el públic, i l’acte se solemnitza amb focs d’artifici i amb la interpretació de ‘El Mesías’ de Händel. La Cavalcada, desborda il·lusió i la màgia s’apodera de tots i cadascun dels racons d’Alcoi.

La vespra del sorteig de la Loteria de Nadal, el tradicional “Sopar del Pobre” reuneix famílies i grups d’amics en un ritual propici per a augurar la sort en aquest sorteig nadalenc. Les sardines, els ous fregits i la “pericana” són els protagonistes d’aquesta celebració nadalenca.

Les participacions de la Loteria de Nadal, principalment promogudes per les “filaes” o agrupacions de festers, adopten a Alcoi formats plens de creativitat que fan al·lusió a elements tradicionals de la nostra cultura.

Si la seua estada no coincideix amb aquestes dates, li convidem a visitar el Casal del Nadal, un espai on reviure el màgic espectacle del Nadal, situat en l’antiga capella de la Verge dels Desemparats.