Festes de Moros i Cristians Alcoi

Si mai no has vist unes Festes de Moros i Cristians, res millor que visitar la ciutat d’Alcoi durant la seua Trilogia en el mes d’abril. Se celebren en honor a Sant Jordi i estan declarades d’Interés Turístic Internacional des de 1980, i considerades com el bressol de quantes se celebren de cap a cap de la Comunitat Valenciana.

Per posar-nos un poc en antecedents, dir que amb aquestes festes es commemoren els fets històrics que van tindre lloc en 1276, relacionats amb les sublevacions dels musulmans que habitaven la zona i que van donar origen al patronatge de Sant Jordi, a qui la tradició atribuïx la seua intervenció en defensa dels nous pobladors, en ocasió de l’atac que van patir i en la batalla en la qual va morir el cabdill Al-Azraq.

El Diumenge de Resurrecció anuncia l’inici de les festes. Un fester de cada filà recorre els carrers cèntrics de la ciutat al so dels pasdobles en l’acte conegut com La Glòria. El mateix acte es repetirà el segon diumenge posterior, pero aquesta vegada amb xiquets; és la Glòria infantil.

Però el tret d’eixida és l’emocionant homenatge que el poble d’Alcoi dedica la vespra del inici de les festes a les bandes de música, que tant pes tenen en les seues festes. Una cercavila recorre els carrers amb totes les formacions musicals fins a arribar a la Plaça d’Espanya on tots, a l’uníson, poble i músics, interpreten l’Himne de les Festes.

Has de saber, que a partir d’aquest punt, la Festa s’estructura en una Trilogia, és a dir que es dividix en tres dies. El primer dia és el de les Entrades, possiblement el més espectacular per als que mai han vist abans aquestes celebracions. En aquest punt prepara la càmera de fotos perquè l’espectacle bé ho val. Si has decidit contemplar íntegrament les dues entrades, cristiana i mora, no dubtes a llogar les cadires que s’instal·len al llarg de tot el recorregut.

El segon dia està dedicat al Patró Sant Jordi, amb celebracions de caràcter més religiós i en el que pren protagonisme la figura infantil del Sant Jordiet, càrrec que cada any ostenta un xiquet fester per mitjà de sorteig.

El tercer dia és el de l’Alardo. Moment en què se simula el combat cos a cos entre moros i cristians per dominar el castell de la Vila. Al llarg de tot el dia l’olor de pólvora i el retrunyir dels trabucs ho invadixen tot. Si eres dels que no li molesta el soroll, no t’ho perdes.

Són dies intens en què la gastronomia també juga un paper important. Són típics de les festes “L’olleta de Músic”, els dolços denominats “Moros” i el café licor, una beguda típica espirituosa, que barrejada amb granissat de llima es denomina “Mentira” i amb refresc de cola “Plis play”.Festes