Festes de Moros i Cristians de Cocentaina

A Cocentaina se celebren les Festes de Moros i Cristians en Honor a Sant Hipòlit Mártir. Estan declarades d’Interès Turístic Nacional i es componen actualment per 16 “filaes”, 8 cristianes i 8 mores, on el paper de la dona comporta un paper important. Se celebren en plena època estival, i en elles la vila rendeix honor al patró mitjançant festejos durant 4 dies en els quals es representen els diferents actes, com per exemple la desfilada de les tropes mores i cristianes al costat de bandes de música que impregnen d’alegria l’ambient i que contagien al turista. Deixa’t perdre pels seus carrers plens de colorit i gaudeix dels nombrosos actes. Ací et deixem uns llista dels més destacats:

Divendres: NIT DE L’OLLA
20h – Interpretació de l’Himne de Festes dirigit per un director musical cada any.
22.40h – “Voltetes” de la Nit de l’Olla.

Dissabte: DIA DE L’ENTRADA
6.30 – Primera Diana.
12.15h – Ambaixada de 2 “filaes” des de la plaça de l’Església.
19h – Entrada de Moros i Cristians.

Diumenge: DIA DE SANT
HIPÒLIT 7.30h – Segona Diana. En la plaça de la Vila amb la participació de xiquets i xiquetes, un moment ideal per a les famílies.
11.50h – Ofrena de flors al Patró i seguidament la missa solemne a Sant Hipòlit a l’Església de Santa María.
A continuació, acte de Presentació d’Armes als capitans i banderers en la plaça de la Vila.
20.15 Processó pels carrers amb la imatge i la relíquia de Sant Hipòlit.
A partir de les 24h, RETRETA i revetla en l’avinguda Ferrocarril.

Dilluns: DIA DELS TRONS
A l’alba celebració de les “Guerriles”, acte en el qual es fa ús de l’arcabusseria en la serra del Castell per a iniciar el dia del “Alardo”.
11h – L’ambaixada mora protagonitza la “Estafeta del Moro” on el bàndol moro demana la rendició al bàndol cristià i com aquest no es rendeix comença una baralla en la qual el bàndol moro presa el castell.
14h – Embaja de “els Tomaques” on es representa una guerra entre dues “filaes” fent ús de tomaques.
18.30 – L’ambaixada cristiana protagonitza la “Estafeta Cristiana” per a recuperar definitivament la possessió del Castell i de la Vila.
Finalment es realitza l’acció de gràcies al Monestir de la “Mare de Déu del Miracle” i el trasllat de la imatge de Sant Hipòlit a l’Església d’El Salvador.