Pintures rupestres de la Sarga

En 1951 es va descobrir aquest extraordinari conjunt d’art prehistòric en uns abrics rocosos del Barranc de la Cova Foradada, pròxim al caseriu de la Sarga, en els quals es representen tres dels horitzons artístics prehistòrics de la façana oriental de la Península Ibèrica – Art Macro-esquemàtic, Art Llevantí i Art Esquemàtic–, clarament diferenciats pel seu color, tipus d’execució i temàtica.

Les pintures de la Sarga són Bé d’Interès Cultural, i en 1998 van ser declarades “Patrimoni de la Humanitat” per la UNESCO.

La Sarga és, sens dubte, un santuari. Mai es va utilitzar com a habitatge i en les seues parets diverses generacions d’agricultors i ramaders van deixar testimoniatges de les seues creences, que canvien d’imatges a mesura que es transformen les seues bases econòmiques i socials.

Amb la finalitat de promoure la conservació i protecció de les pintures, així com de contribuir al manteniment dels valors paisatgístics de l’entorn, l’accés al barranc i als abrics està tancat per un reixat. L’Ajuntament d’Alcoi, a través del Museu Arqueològic protegeix aquest conjunt d’Art Rupestre i organitza visites guiades en dates específiques.