Cava dels Taulellets o del Portí

La Cava dels Taulellets, també coneguda com la del Portí se situa molt prop del cim del Portí i és la cava per excel·lència d’Alfafara. El seu diàmetre és de 14-18 metres i té una profunditat de 9’5 metres. La porta per la qual s'extreia la neu es troba al NE i la seua capacitat era de 1.910 m3. La peculiaritat que fa única aquesta cava és la seua planta ovalada.

Cava de la Pedrera

Enclavada en la Serra d'Agullent trobem la Cava de la Pedrera. Un depòsit de neu de planta circular d'aproximadament 8 metres de diàmetre excavat en la roca. La senda cap a aquesta cava ha sigut condicionada no fa molt així que l'arribada al lloc resulta molt més fàcil.

Cava del Buitre

Està a l'abric d'un xicotet tàlveg direcció ponent, de les caves Gran i de l'Habitació. És una de les millors conservades i presenta una edificació semblant a la cava de l'Habitació coincidint segurament amb la seua data de construcció. És un pou amb forma circular, d'un diàmetre interior de 8 metres i una profunditat de 6 i 7 metres. La cúpula es conserva en perfecte estat, apreciant-se les marques de les canyes que revestien la cimbra.

Cava de l’habitació

Pròxima a la cava Gran; es troba en la vora superior d'un vessant. Es conserva el pou circular amb una profunditat de 10 metres. Presenta tres finestres o obertures superiors i el seu diàmetre interior és de 7 metres. Manté, en part, la cúpula semiesfèrica de 30 cm de grossària que, igual que la resta de la construcció és de maçoneria. L'accés de la boca està situat al NE de la cava en un nivell inferior. La data de construcció correspondria al S.XVII.

Cava Gran d’Agres

El pou de neu o Cava Gran és l'emblema del Parc Natural de la Serra Mariola, mal anomenat Cava Arquejada. Se situa en ple parc natural dins del terme municipal d'Agres i data del segle XV. És una de caves més grans i és la que té millor estat de conservació. A més, és el primer museu a l'aire lliure a la província i la seua entrada és lliure. Té unes dimensions de 14’90 m. de diàmetre, 12 m. de profunditat, 1.960 m3 de capacitat i es va mantenir en ús fins a 1906. [gallery link="file" size="medium" ids="6810,6811,6812,6813,6814,6815,6816,6817,6819,6820,6821,6822"]

Fornet de la neu Agullent

Pou de xicotetes dimensions, recentment restaurat i visitable, és el testimoniatge d'una activitat econòmica ja extingida: el comerç de la neu. Rematat amb una volta, està catalogat com una de les 137 caves censades en el sector Bètic Meridional. La seua activitat era estrictament local, sense intervenir en el mercadeig a gran escala. Segons el cronista oficial d'Agullent, el forn ja estava construït a la fi del segle XVI, perquè la documentació municipal arreplega la sol·licitud d'Ontinyent a Agullent de neu, com a remei terapèutic per a l'epidèmia de pesta que estaven patint.

Cava de Sant Blai

Es troba en la part nord del Barri Medieval. Es va utilitzar com a depòsit de neu, com moltes altres oposades en la Serra de Mariola. A través d'una galeria subterrània excavada en la roca s'accedeix al recinte circular on s'emmagatzemava el gel. Actualment, en el seu interior s'exposen 6 panells il·lustratius amb la història del gel i la neu des dels seus inicis fins als nostres dies, així com un pla situacional de totes les geleres existents en la zona. [gallery size="galeria" ids="6687,6686,6685,6684"]

Cava d’En Miquel

La cava de Don Miguel es troba en la cresta septentrional de la Serra de Mariola a 1.050 metres d'altura. El seu aspecte extern es caracteritza pels contraforts que va ser necessari construir per a elevar l'altitud del depòsit. L'interior de la planta és circular, revestit de maçoneria de gran grandària i amb morter. En les zones inferiors s'observa la roca tallada amb senyals de les perforacions de barrinat. Té un diàmetre de 14’50 metres i una altura de 10’20 metres. La cava posseeix tres boques d'accés situades a diferents nivells. Dos de les portes són d'arc deprimit convex i la del nivell mitjà amb llinda plana formada per una sola peça. El sostre és voltat.