Museu de la Farmàcia de Banyeres

El museu de la farmàcia es troba al costat de l'oficina de turisme. Es va inaugurar en 2018 i en el podem veure objectes relacionats amb la història de la farmàcia o com els apotecaris preparaven les seues receptes.

Molí Fariner d’Agullent

El molí d'Agullent data de mitjan el segle XV, si bé sembla que es va construir al costat d'un altre anterior. Els molins hidràulics a les nostres terres van tenir la seua època d'esplendor del segle XVIII a principis del segle XIX. A Espanya després de la Guerra Civil es va produir un període de reanimació fins a la decadència definitiva i el tancament massiu entre els anys 50 i 60. El Molí Fariner d'Agullent estava explotat en règim d'arrendament. En principi el senyor propietari del molí era el rei, a qui el moliner li pagava el cens que li donava dret a la seua explotació. Posteriorment el molí va ser comprat per diferents particulars. Els propietaris del molí eren forasters, no vivien al poble i, per tant, l'únic tracte que el moliner tenia amb ells era el pagament de l'arrendament. El molí emprava l'aigua que venia des de la Font Jordana per a la utilització de la qual hi havia establides unes ordenances, ja que aquesta aigua s'emprava també per a regar algunes hortes del poble. En el segle XX i en minvar el capital d'aigua, perquè també era emprada per la indústria, es va instal·lar un motor per a complementar la força hidràulica. El procés que convertia l'aigua en força mecànica per a accionar la maquinària ja no és ací visible al complet, perquè les obres realitzades en els noranta van condemnar la zona de la “cacau”, l'espai on hi havia el rodet, una roda amb aletes que girava amb l'impuls de l'aigua i que era l'encarregada de donar força a la maquinària del molí. Malgrat això l'espai està ple d'encant i d'elements que ens parlen d'un altre temps.

IVAM-CADA Alcoi

L'IVAM-CADA d'Alcoi és un centre multidisciplinar centrat en les arts plàstiques i la cultura contemporània. Està ubicat en l'històric edifici de l'antic Monte de Piedad. Està gestionat conjuntament per l'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de la Generalitat Valenciana, la Fundació Caja Mediterráneo i l'Ajuntament d'Alcoi. L'IVAM-CADA acull exposicions d'art, permanents i temporals, i és al mateix temps un punt de creació i promoció de la cultura alcoiana, principalment la contemporània. [gallery link="file" size="galeria" columns="2" ids="7969,7970"]

Casal de Nadal

Situat en l'antiga capella de la Verge dels Desemparats es troba el Casal de Nadal. Un espai on reviure el màgic espectacle amb el qual Alcoi celebra l'arribada del Nadal, “Els Pastoretes”, “El Bàndol” i "La Cavalcada de Reis Mags" més antiga del món, sense oblidar l'entranyable Betlem de Tirisiti, representació de titelles de vareta d'aspectes costumistes i festius.

Museu Paleontològic (Bocairent)

Dedicat a la cerca, conservació i difusió de la paleontologia de vertebrats i humana. A l'entrada podrem veure un mural sobre l'evolució humana i un àudio que donen la benvinguda a aquest espai. En el seu interior trobarem recreacions de l'evolució de l'home fins als nostres dies, dinosaures a escala i una gran exposició de fòssils.

Museu d’Oficis i Costums (Bocairent)

Aquest museu acull en el seu interior una col·lecció etnogràfica estructurada en tres apartats fonamentals: el tèxtil (amb telers manuals, maquinària i documentació), el camp i la muntanya (espai dedicat als oficis i costums de l'agricultura, les masies), i usos i costums de Bocairent. El museu mostra a més exposicions temporals i exhibicions d'artesania local.

Museu municipal Antonio Ferri (Bocairent)

En aquest espai podrem trobar una exposició permanent de les obres cedides a Bocairent del pintor Antonio Ferri. En aquest museu el visitant podrà descobrir tots els registres que li pertanyen, des de les trames i superfícies monocromàtiques de les seues obres abstractes, fins als figuratius que ens retrotrauen a la pintura del Quattrocento.

Museu Festes Moros i Cristians (Bocairent)

La festa de Moros i Cristians és part consubstancial de Bocairent i per açò aquest museu repassa les seues claus. Arreplega una mostra d'indumentària, programes de festes, partitures, etc, de les nou comparses existents i presenta un recorregut per la història d'una de les festes més antigues de moros i cristians, amb il·lustracions gràfiques i material didàctic. La Festa està composta per nou comparses: Espanyoletos, Granaders, Contrabandistes, Terç de Suavos, Estudiants, Moros Vells, Marrocs, Moros Marins i Mosqueters. La trilogia festera és la comuna a tots els pobles que participen de la tradició dels Moros i Cristians: El primer dia, Entrada de Moros i Cristians; el segon està dedicat a la festa religiosa del Patró, amb missa votiva i processó; el dia de les Ambaixades, amb trets de trabucs. I un quart dia més amb missa d'acció de gràcies al Santuari del Sant Crist i representació de la “Despulla del Moro”. La Festa té el seu pròleg la vespra de l'Entrada, la Nit de Caixes, amb la desfilada de fanalets i redoblament de tambors, per a rememorar la proclamació de Sant Blai com a Patró de la Vila.

Museu arqueològic Vicent Casanova (Bocairent)

El Museu Arqueològic Municipal “Vicent Casanova” el trobarem en un edifici annex a l'església Parroquial. Va ser inaugurat en 1970 i en el seu interior existeix una bona col·lecció d'objectes representatius d'una llarga etapa històrica que va des del Paleolític superior fins a l'Edat mitjana. La major part dels elements han sigut trobats en els jaciments del terme però la major part correspon a la Cova de la Sarsa (situada en la Serra de Mariola), un dels jaciments més importants del Neolític de tot el Mediterrani. També s'exposa la rèplica del Lleó Ibèric de Bocairent, del segle V-VI AC i una maqueta de l'interior dels Covetes dels Moros. [gallery link="file" size="galeria" ids="8131,8130,8129"]