Font del Sagristà

La Font del Sagristà també es troba en plena naturalesa. Un altre dels motius pel que considerem que el gran atractiu i patrimoni de la localitat d'Alfafara és l'aigua.

Necròpoli Mas del Pou

Aquesta necròpoli se situa a 3 km. d'Alfafara, per la carretera en direcció cap a Bocairent. Està just darrere de la masia del Pou, sobre una lloma rocosa. Allí es troba un dels jaciments arqueològics més interessants de tot el terme d'Alfafara i del qual, al seu torn, hi ha certs interrogants sobre el seu passat. Es creu que pot ser d'època romana a causa de les restes trobades allí però avui dia continua sent tot un misteri. [gallery size="galeria" link="file" ids="6886,6885,6884"]

Molí Rupestre del Pantanet

El Pantanet i el Molí Rupestre del Pantanet són un dels racons més emblemàtics que té el poble d'Alfafara. Aquest lloc es troba a uns 3 quilòmetres del municipi i és accessible per una pista asfaltada. Destaca, en primer lloc, l'assut anomenat Pantanet fet de pedra ben treballada de carreus irregulars. En segon lloc es troba el molí en procés de ruïna i, a continuació, el molí rupestre excavat en la pedra calcària del barranc del Pantanet. En la cova destaca el treball de pic i la gran pedra de molí. Un lloc màgic per a portar als xiquets o a algun amic o amiga que desconega la seua existència. [gallery link="file" size="medium" ids="6871,6872,6873,6874"]

Cava del Portin

La Cava del Portín se situa molt prop del cim del Portin. El seu diàmetre és de 14-18 metres i té una profunditat de 9’5 metres. La porta per la qual s'extreia la neu es troba al NE i la seua capacitat era de 1.910 m3.

Penya del Xorro

La Penya del Xorro és una font natural d'aigua i és bastant curiosa ja que, quan plou amb abundància durant alguns dies o després d'una forta tempesta, d'ella cau una cascada d'aigua en forma de cua de cavall. Tot un espectacle visual digne de contemplar.

Els Taulellets d’Alfafara

En plena naturalesa, dins del parc natural de la Serra de Mariola, més concretament en el terme municipal d'Alfafara, trobem unes formacions rocoses molt peculiars. Són coneguts com 'Els Taulellets’ i tenen forma de taula però molt més grans. Una formació rocosa d'obligada visita per totes les persones que practiquen el senderisme en la Serra de Mariola. [gallery link="file" size="medium" ids="6862,6861,6860"]

Cova Bolumini

La Cova de Bolumini se situa en l’Alt de la Cova situada en el vessant del barranc del Cantal de la Vila. Posseeix una entrada d'uns 15 metres d'altura i es troba orientada a l'oest formant un ampli abric d'aproximadament 30 metres de profunditat. Es tracta d'un jaciment de l'època neolítica i on es poden trobar restes d'un poblat iber. A la Cova de Bolumini es pot accedir des de diversos punts, sent comú fer-ho des de l'àrea recreativa de la Font de Mariola en el terme de Bocairent.

Cova de les Finestres

La Cova dels Finestres està situada en el Barranc del Pont Trencat, en el terme municipal d'Alfafara. Són coves artificials de caire troglodític que des de fora semblen finestres i que estan construïdes sempre en el mitjà d'un cingle escarpat, normalment a les valls de rius i barrancs. Consta de 12 cavitats llaurades en la roca, algunes sense acabar. Les més baixes estan a uns 4 m. sobre el sòl i es pot accedir a elles mitjançant una escala de fusta. Hi ha un grup de cambres interconnectades entre elles i unes altres que no són accessibles. Aquestes coves han tingut moltes interpretacions però finalment sembla ser que s'utilitzaven com a graner-magatzem. Estan vinculades amb les Covetes dels Moros de Bocairent i les Covetes del Pou Clar d'Ontinyent. El seu interior va més enllà d'una simple cavitat com podria semblar des de l'exterior, ja que estan formades per diverses sales, connectades entre elles mitjançant altres finestres interiors o forats i, fins i tot, pous per a comunicar les que hi ha a diferents nivells. [gallery link="file" size="galeria" ids="6854,7886,7703,7704"]

Cova de la Font Alfafara

Es considera la font de reg més important del municipi. De fet, des dels primers documents escrits, es pot constatar la importància del brollador d'aquest lloc ja que cobria les necessitats d'ús domèstic i agrícola del poble d'Alfafara.

Cabeçò de Serrelles

S'alça a l'oest, enfront del Cabeçó de la Cova Blanca. Té una altura de 901 metres sobre el nivell del mar i vist des d'Alfafara presenta una silueta ben definida en forma de gran piràmide, amb el vèrtex truncat. Sobre aquesta xicoteta planícia s'assentava el seu antic poblat iber.