Gimcanes familiars

Podeu gaudir de 7 gimcanes diferents, una per cada població, més una general sobre la Serra Mariola. 10 preguntes a les que haureu de contestar visitant els llocs referits. Mentre busqueu les pistes gaudireu d'una visita per alguns dels recursos turístics més interessants de cada població. I quan completeu la gimcana obtindreu la insígnia "Soc de la Mariola".    

Les passes d’Enric Valor

Al número 1 del carrer Regidor R. Albert, hui encara el centre de salut local, podeu trobar l’edifici on Enric Valor va viure i escriure a Agullent. Des d’allí, unes vegades acomboiat amb les seues nétes, d’altres a soles i d’altres amb companys, feia excursions per diferents indrets de la Serra d’Agullent, tot gaudint de paratges com la Font Jordana, l’ermita de Sant Vicent Ferrer o la Font Maciana. Us convidem a descobrir-los amb un llibre de les rondalles d’Enric Valor a la motxilla, per anar assaborint aquestes narracions fantàstiques pels llocs que ell també trepitjà. [gallery size="galeria" link="file" ids="11961,11962,11963"]

Ruta de patrimoni d’Agullent “Seguint la remor de l’aigua”

En una passejada pel poble podrem veure la font Jordana, diverses fonts i safareigs, el convent de Sant Jacint, l'església de Sant Bertomeu, el molí fariner, la plaça major i l'ajuntament, ... L'aigua fa camí, i el seu pas marca el camí de la vida. Al seu costat, l'arbre creix ufanós, es pasta tova per fer cases i el repic del seu pas permet refrescar el cos, posar remei a la set i reconciliar l'ànima. A la Font Jordana esclata des d'antic la transparència aquosa de la vida, i al seu voltant s'alça un poble que ha crescut, però ha sabut conservar el seu patrimoni més entranyable: aquell que parla de la vida quotidiana. Seguint el traçat de la sèquia, farem ruta per descobrir el Agullent antic. Aquell poble que van dissenyar sàviament al voltant de el pas de l'aigua, que es convertia en la força per moure el molí, en la humitat que alimentava l'hortalissa, en l'aigua beneïda de l'ermita i en el pa de cada dia.      

Ruta dels Taulellets d’Agres

Els retaules ceràmics de tema pietós formen part dels carrers d'Agres des de fa segles. Afortunadament, i malgrat el temps que ha passat des de la seua col·locació, encara es conserven. Aquestes ceràmiques estan enclavades en un lloc preferent de les façanes d'algunes cases, situades a l'altura del pis principal i encaixades en fornícules, en ocasions proveïdes d'un ganxo giratori que permetia penjar un fanalet amb el qual il·luminar la imatge durant la nit. La grandària de les composicions és molt variada però principalment són panells que estan formats per un nombre determinat de peces quadrangulars de 20 a 22 cm de costat. Les imatges representades apareixen emmarcades per unes sanefes o orles, anomenades “rocalla" o sanefa rococó, perfilades amb una gruixuda línia de manganesos que delimita l'àmplia gamma cromàtica en la qual, amb tonalitats ocres, grogues, verdes, siena, morat i blau, es combinen i donen a les peces un bell atractiu. En ells podem trobar representacions iconogràfiques dels patrons de la Vila i dels Sants homònims dels carrers on es troben. En alguns retaules de ceràmica apareix indicat l'any de la realització, així com els epígrafs que indiquen el nom del Sant o bé de la persona que va pagar el panell. RETAULES DINS DE LA RUTA:

  • Sant Josep
  • Santíssima Trinitat, Sant Francesc i Santa Clara d’Assís
  • Verge del Castell d’Agres
  • La Pietat
  • Sant Francesc, Crist i la Verge
  • Sant Carles Borromeu i Sant Bartolomé Apòstol
  • Sant Antoni de Pàdua
  • Santiago “Matamoros”
  • Sant Miquel Arcàngel
  • Sant Caietà i Verge amb fill
  • Sants Abdó i Senen
  • Sant Antoni de Pàdua
  • Calvari
  • Convent
  • Sant Joaquím i Verge “Xiqueta”
  [gallery link="file" size="galeria" ids="7309,7308,7307,7306,7305,7304"]

Ruta de les Fonts d’Agres

Aquesta ruta ens portarà a conèixer totes les fonts urbanes que té Agres. El recorregut és circular i la ruta mescla patrimoni amb tot el relacionat amb l'aigua en el municipi. Per tant, aquesta ruta és una bona oportunitat per a conèixer tot el poble i poder degustar l'aigua tan pura de la Serra Mariola.

ELEMENTS DE LA RUTA:

  • Tourist Info/Ajuntament
  • Església de Sant Miquel
  • Fonteta
  • Font del Molí
  • Llavador
  • Font de l’Assut
  • Convent de la Verge del Castell d'Agres
  • Font del Convent
  • Font del Raval
  • Font del Bonell
  • Llavadoret
  • Font de Barxeta
  • Font del Mig
[gallery link="file" size="galeria" ids="7284,7285,7286,7287,7288,7289,7290,7291,7295,7296,7294"]

Pel casc antic de Bocairent

El barri medieval de Bocairent va ser declarat conjunt històric-artístic nacional l'any 1975. La seua especial orografia de cases apinyades li dóna un aspecte molt peculiar, amb els seus carrers estrets i escalonats, com el carrer de “les Voltes”, el carrer de Sant Joan, el carrer de l'Emboç…; placetes com la de la Cantereria o la de Sant Vicent; ermites com la de Sant Joan, la de la Mare de Déu dels Desemparats i la d'Agost; portals i antics accessos com el d'Agost, el de Sant Blai o la Calçada Excusada… La gran quantitat de fonts que ens trobarem per tota la zona del barri antic, ens recorda la importància que ha tingut sempre l'aigua per al poble; fonts com la de Gràcia, Sant Jaume, l’Aljub, la dels Manyàs … (totes construïdes entre els anys 1793 i 1794). L'Església Parroquial de la nostra Senyora de l'Asumpció és un dels monuments més importants del municipi; construïda sobre les ruïnes de l'antic castell àrab. També cal esmentar els miradors amb vista al Parc Natural de la Serra de Mariola i a les Covetes dels Moros. Un altre element que es pot visitar és un antic safareig, recentment restaurat. La ruta Màgica ens permet obtenir una visió des de l'exterior del barri antic i dels horts contruits pels àrabs i que avui dia encara estan en producció. Unq de les troballes més recents han sigut les restes d'unes cases medievals, descobertes l'any 2008, gràcies als treballs de rehabilitació del nucli antic de Bocairent. Són de gran interès, ja que ens mostren com serien els habitatges en el començament de la industrialització. Els treballs tèxtils es realitzaven en les mateixes cases, al mateix temps que convivien amb els treballs de l'hort i la cura dels animals.

Elements de la ruta:

  • Barri Medieval
  • Parròquia de la nostra Senyora de l'Assumpció
  • Mirador Covetes dels Moros
  • Safareig

Ruta dels Molins de Banyeres

La Ruta dels Molins és un recorregut que uneix els tres molins paperers més emblemàtics de Banyeres de Mariola dels nou que van estar actius en el riu Vinalopó entre els segles XVIII i XX. En aquestes peculiars construccions fabrils, grandioses per a la seua època, van treballar la major part dels veïns de Banyeres de Mariola durant diverses centúries. L'itinerari, per aquestes instal·lacions alçades al llarg del riu Vinalopó, permet gaudir d'un interessant passeig. Pot contemplar-se la rica flora i fauna d'un paisatge que a penes ha patit alteracions. Partint del primer molí paperer establit en Banyeres, el Molí l’Ombria, caminarem aigües amunt, fins al Partidor, una instal·lació per a la distribució d'aigua, força motriu que accionava tots els artefactes de segles passats. Aigües avall, contemplarem els edificis malparats pel pas del temps del molí Sol, on es va elaborar un paper de fumar que va ser famós a Espanya i Amèrica. Acabarem el recorregut en el Molí Pont, futura seu del Museu Valencià del Paper. L'entorn natural ha determinat les característiques dels molins. Per això es pot trobar en la ruta informació sobre plantes com, per exemple, el saüc, que era utilitzada per a la confecció de tints.

MOLINS DINS DE LA RUTA:

Molí del Partidor Situat en el marge dret del riu, existien dues edificacions, en una d'elles s'alça un molí paperer. El molí paperer de dues tines era accionat per l'aigua que baixava del partidor i en l'actualitat persisteix el lloc on estava emplaçada la roda hidràulica. La seua estructura s'assembla als molins paperers de la zona, característics per les seues cobertes de voltes en la planta baixa, on es realitzava el paper, la primera planta on se seleccionaven els draps i està coberta per bigues, i en l'última planta, on les finestres eren de dimensions majors, per a l'assecat del paper, estava rematada per una coberta a doble vessant. Actualment aquest edifici es troba ben conservat, s'ha convertit en un habitatge de segona residència. Molí l'Ombria Aquest va ser el primer molí edificat en el curs de l'Alt Vinalopó, es localitza al marge esquerre del riu. El seu creador va ser Laureano Ballester, però la mala gestió d'aquest, va fer que a principis del segle XIX, li quedaren molt pocs molins en propietat, va ser llavors quan passa a ser de José Laporta Valor, que mai el va utilitzar per a fer paper, sinó per a subministrar enllumenat elèctric al molí Sol i al molí Pont Actualment l'estat d'aquest molí és ruïnós. En el seu cos principal consta de planta baixa voltada sobre la qual s'alça una altra planta dividida en dues seccions perfectament delimitades, la segona i tercera planta estaven destinades a l'assecat del paper, amb coberta de dos aigües resguardada amb teules i taulonets de fusta entre les bigues. Aigües avall del molí l’Ombria, es troba el molí Serrella, avui propietat privada convertida en casa de segona residència. Aquest molí, va ser molí fariner. Actualment encara es conserven les moles en el soterrani.  ...

Ruta Màgica de Bocairent

La Ruta Màgica és la millor manera de conèixer el Barri Medieval de Bocairent, ja que passejant tranquil·lament ens trobarem amb els elements claus que defineixen la seua fisonomia: casones d'altures sorprenents, carrers senyorials i altres més estrets i les cases que donen al barranc, com a autèntiques cases penjants. La ruta parteix des de la plaça de l'Ajuntament, on sorprenen les enormes cases dels segles XVII i XVIII amb una altura de fins a huit pisos; això és fruit del fort desnivell del monticle en el qual estan situades; per l'altre costat de les cases, s'accedeix als pisos cinquè o sisè. Deixem arrere la plaça i ens endinsem pel carrer Mossèn Hilari, flanquejat per grans cases fins a arribar al Mirador de les Covetes dels Moros, on podrem apreciar la peculiaritat d'aquest monument excavat en una paret rocosa i format per una cinquantena de xicotetes estades. Avançant per la ruta, arribarem al pont de Darrere la Vila i a les Covetes del Colomer. [gallery link="file" size="galeria" ids="7275,7274,7273,7272,7271,7270"] A partir d'ací, el camí es fa més estret i més interessant: una senda ens acosta a aqueixes cases penjants, que recauen sobre un dels barrancs que envolten Bocairent. Aquest trajecte sorprèn, a més, per la duresa de la roca i cóm els agricultors locals sempre l'han treballada per a traure-li el millor profit: les hortes escalonades, els corrents d'aigua passant per séquies excavades; la Cova d'En Gomar on s'han trobat restes prehistòriques i on es va construir un molí fariner que, en el segle XVI, encara sorprenia a Martí de Viciana per la seua monumentalitat. Quan encara estem absorbint tots aquests encants, ens trobem una antiga fàbrica tèxtil, que explica part de la història de Bocairent: l'ús dels salts d'aigua com a font d'energia per a la indústria, clau en el desenvolupament local. Posteriorment, trobarem el mercat municipal, un privilegi que ostenta Bocairent des que se li va atorgar la Carta de poblament l'any 1256. Seguint la ruta, arribarem al nostre punt de partida.

Ruta etnobotànica i de patrimoni de Muro

Basant-nos en el record dels ciutadans de Muro i del seu arxiu, així com en noves tecnologies com els codi QR i webs farem un recorregut per la senda del riu Agres i per la Vila de Muro. Relacionarem un dels seus tresors, els taulells, amb les espècies vegetals que ens envolten, com els Sants de la Pedra, on descobriràs l'èxit que significa que encara estiguen presents. Ens mostraran altres riqueses patromonials de Muro, com la història amagada de la Biblioteca o la funció que es desenvolupava al Batà i al Fumeral. Al llarg de la ruta ens detindrem en els següents punts d'interès:

  • Oliveres Centenàries.
  • Senda Font del Baladre / Fontanars / Riu d'Agres.
  • Ermita de Sant Antoni.
  • Font Fontanelletes.
  • Parc Tio Pep.
  • Parc Fontanelletes.
  • El Fumeral.
  • Taulellets Sants Abdó i Senén.
  • Ermita de la Verge.
  • El Batà.
  • Taulellet Sant Ramon Nonat / Font Sant Roc.
  • Biblioteca.
  • Palau de la Senyoria.
  • Taulellet Santa Rosa de Lima.
  • Taulellet Sant Bai /Ajuntament.
  • Taulellet Mare de Déu dels Desemparats.
  • Taulellet Sant Josep.
  • L'església - La Música.

Descarrega't la ruta en PDF