Ruta pels centres d’art

Si t'interessa el món de l'art i les seues diferents expressions plàstiques, tant contemporànies com una miqueta més antigues ací et deixem una ruta pels centres d'art més destacats de la geografia mariolenca. - Museu Antonio Ferri de Bocairent: reuneix obres del pintor de les seues diferents etapes pictòriques, donades a la població pel propi autor. - Museu Parroquial de Bocairent: una de les millors pinacoteques d'art sacre de la Comunitat Valenciana, amb obres de Joan de Joanes, Joaquín Sorolla, el Mestre de Borbotó, Ribalta, Segrelles, Mariano Benlliure, Cristòfol Llorenç, Gaspar Requena, Blas Silvestre...  

Ruta pel passat industrial

Des de l'Edat Mitjana fins als nostres dies la indústria tèxtil i paperera ha sigut un dels principals motors econòmics dels pobles que envolten la Serra de Mariola. És per açò que els vestigis de les antigues fàbriques i molins són una part molt important del patrimoni cultural de la zona. En aquesta ruta hem arreplegat alguns dels principals llocs d'interès. Podrem conèixer el funcionament d'aquests antics edificis industrials i la rellevància que van arribar a tenir en el passat, la importància dels rius com a força motora, la influència en l'organització de la societat,... Principals punts d'interès: - A Banyeres de Mariola també s'ha confeccionat la Ruta dels Molins. A més, es pot complementar amb la visita al Museu Valencià del Paper. - A Bocairent, podem visitar el Museu d'Oficis i Costums, on hi ha instal·lat un antic teler, que segueix en perfecte funcionament. - A Agullent, podem visitar el Museu del Molí Fariner que, encara que estiga més lligat al món agrícola, també és un bon exponent de l'ús de la força de l'aigua com a energia per a fer funcionar la maquinària del molí. - I a Muro, podem contemplar 'El Fumeral' una esvelta ximenera de rajola, un dels últims vestigis que queden de l'època en la qual el carbó era l'energia que movia el món.

Ermites i convents

La Serra Mariola pot presumir de comptar amb un ric patrimoni religiós. A més de les esglésies, al llarg de tot el territori podràs visitar nombroses ermites, santuaris i fins i tot convents, alguns d'ells encara en ús i altres les restes dels quals ens acosten a la que va ser la vida monàstica en altres temps. A la magnífica riquesa patrimonial i cultural d'aquesta ruta cal afegir l'enorme valor natural dels paratges i municipis pels quals transcorre. Perquè, a més del valor religiós per als seus veïns, sent escenari de moltes de festivitats locals, moltes d'elles tenen un gran valor històric i en molts casos paisatgístic. Ací publiquem els tracks per a GPS de les diferents etapes que formen la "RUTA DE LES ERMITES DE LA MARIOLA", inaugurada l'1 d'agost de 2016. Aquesta activitat de més de 250 km, que uneix totes les ermites de les poblacions que formen la Mariola, està emmarcada dins del Projecte Educatiu "FÉLIX NOS ENSEÑA", realitzat pels alumnes de sisè de Primària del col·legi Sant Roc d'Alcoi durant el curs escolar 2015- 2016. Per a poder-les visualitzar i utilitzar és necessari el programa WIKILOC. Moltes de les etapes són inèdites i per això els demanem disculpes si en alguna ocasió troben algun error. Seria d'agrair que ens feren arribar les propostes de millora per a poder perfeccionar l'activitat. De tota manera, desitgem de tot cor, que siga del seu grat Que les gaudisquen! RUTA ERMITES MARIOLA - ALCOY:

RUTA ERMITES MARIOLA - COCENTAINA:  RUTA ERMITES MARIOLA - MURO:  RUTA ERMITES MARIOLA - BOCAIRENT - ALFAFARA - AGRES:  RUTA ERMITES MARIOLA - BANYERES: 

Ruta per l’arquitectura de l’aigua

L’abundant aigua que brolla per tots els vessants de la Mariola ha conduït les generacions successives de la zona a desenvolupar una gran varietat d’infraestructures per aprofitar-la al màxim. Així, un seguit de sèquies, moltes d’elles d’origen àrab, fa arribar el preuat líquid a cada racó on no arriba de forma natural per regar conreus, sense deixar de banda l’ampla xarxa de basses, com la de la cova de la Font d’Alfafara, que serveixen per emmagatzemar-la en temps d’abundància. Una menció especial mereix el nombre de fonts distribuïdes tant pels nuclis urbans com pels afores. Els llavadors públics són una altra instal·lació freqüent a les localitats de la serra de Mariola. Finalment, la força de rius i de rambles com el Clariano o el Vinalopó ha sigut històricament el motor de la indústria tèxtil i paperera de la zona. Així, al llarg dels seus llits es distribueixen tot tipus de molins que evoquen una època en la qual l’aigua constituïa l’única font d’energia que existia.

Ruta per l’arquitectura de la pedra

Els habitants de la serra de Mariola han treballat al llarg de la història la roca calcària que conforma majoritàriament la serralada. No obstant això, és a Bocairent on aquesta tasca ha deixat un llegat monumental ben particular degut al turó de dura pedra calcària sobre la que s’asseu el nucli urbà. Així, les Covetes dels moros, i les Coves del Colomer, el Monestir rupestre i la Plaça de bous, són bones mostres de com la població ha aprofitat aquest substrat per convertir-lo en infraestructures de tot tipus duradores en el temps.

Ruta Castells de Mariola

La ruta dels castells de la Serra Mariola és única i no et deixarà indiferent. Restes de les antigues fortaleses formen part del paisatge de molts dels nostres pobles i són una de les estampes que els identifica. Recórrer aquests turons que han estat testimonis de la història d'aquestes terres ens ofereix un ampli ventall de possibilitats. Ens obri les portes a magnífics espais naturals, a vistes i paisatges privilegiats i a diferents municipis on gaudir de les seves costums i gastronomia, com Banyeres de Mariola o Cocentaina. Sens dubte, una de les millors opcions que t'ofereix la Serra Mariola.

Ruta pel llegat àrab

Els sis segles que va durar la presència àrab a la serra de Mariola va deixar nombroses restes a tots i cadascun dels seus municipis. Trames urbanes de carrers estrets i frescos, sistemes de regs o construccions defensives són algunes de les mostres arquitectòniques que encara romanen hui en dia. Destaquen especialment la Torre Talaia d’Agres, el Castell de Banyeres de Mariola, la part musulmana del Barri medieval de Bocairent i les seues Covetes dels moros, entre d'altres.

Ruta de la neu

Abans del naixement de la indústria frigorífica actual, l’aprofitament del fred natural va afavorir el desenvolupament del comerç de la neu que va tenir el màxim esplendor entre els segles XVII i XIX. Recollir neu durant l’hivern, conservar-la durant la primavera i transportar-la per a la venda i el consum a l’estiu formen el cicle d’una activitat protagonitzada per jornalers, arriers i homes de negocis que la tecnologia va fer desaparèixer a finals del segle XIX i a principis del XX. No obstant això, el llegat d’aquesta activitat econòmica fonamental per a molts pobles de muntanya durant l’època encara perviu en forma de topònims (com l’Alt de la Cava), de senders i, sobretot, de restes de grans dipòsits habilitats per a emmagatzemar la neu anomenats pous de neu, neveres o caves. Aquestes construccions formen el principal vestigi arquitectònic civil arreu de la serra de Mariola i particularitzen paisatges per la seua monumentalitat i pel nombre elevat d’exemplars que encara es conserven. Pots començar la ruta des del santuari d'Agres. Ací trobaràs una àrea recreativa, amb taules, aigua bé fresqueta de muntanya i una zona de pàrquing on poder estacionar el teu vehicle abans d'iniciar el descens. Al llarg d'esta ruta s'enllacen més de quinze elements naturals i monumentals relacionats amb l'antic comerç de la neu amb algunes de les caves més emblemàtiques com la Cava Gran. Si et fixes, durant tot el camí trobaràs distintes plantes aromàtiques i medicinals, molt típiques de la zona, com la sàlvia i l'espígol.