Font Jordana – Font del Patge

 1. Eixim pel camí asfaltat que hi ha darrere de la Font Jordana i que dóna servei a les casetes, i caminem durant uns 500 metres. Just quan acabem de pujar, hi ha un camí a la dreta on trobarem 2 marques roges. Prenent aquest camí continuarem pujant fins al pròxim encreuament, on hi ha una sendera de muntanya a l'esquerra.
 2. Aquesta senda ens conduirà a la senda dels enginyers, que agafarem a l'esquerra. Al poc temps creuarem el barranc de “Penyascals” (marques PR) Barranc font de la Petaca.
 3. Seguint per la senda arribem a un camí a l'esquerra per a baixar a la font del Patge. Aquest és l'únic punt d'avituallament d'aigua.
 4. Per a tornar, prenem el mateix camí en direcció contrària (ara és una pujada) fins a un encreuament on hi ha un camí a l'esquerra i una senda a la dreta, agafem la senda del Bufó.
 5. Poc després de baixar per la senda, veurem una sendera que uneix per l'esquerra, però nosaltres seguim en la mateixa direcció, fent després una ziga-zaga fins a la senda dels enginyers que prendrem a l'esquerra.
 6. Als pocs metres eixirà la senda que baixa a la Font Jordana a la nostra dreta.

Ruta blava: camí d’aigües. Itinerari per la capçalera del Vinalopó

Aquest itinerari transcorre pel tram alt del riu Vinalopó. En aquesta contrada on l'aigua ha sigut el tret diferenciador, trobem un paisatge molt particular caracteritzat per l'existència d'ecosistemes riberencs i cultius amb requeriments d'aigua majors (avellaner, petites hortes) que els extrictament de secà (olivera, ametler), a més d'altres elements relacionats amb l'aprofitament del recurs hídric com els sistemes de reg amb nombroses basses, canals, assuts i molins associats a antigues fàbriques.
L'itinerari comença al mateix Centre d'Informació del Parc Natural, al mas d'Ull de Canals. Només eixir del mas, seguirem la pista forestal que se'ns obri a l'esquerra i que ens conduirà fins a pràcticament el final de l'itinerari. A escasos 500 metres de l'eixida passarem el barranc d'Ull de Canals, el qual serveix de fita entre els termes municipals de Banyeres de Mariola i Bocairent. Continuant per la pista trobarem a l'esquerra una sèrie de bancals d'oliveres i ametlers, i nombroses casetes repartides per la zona, coneguda com l'Ansarí; a la dreta, una vegetació dominada per pins i matollar. A la nostra esquena hem deixat el mas d'Ull de Canals i, alçant-se al fons, la penya de la Blasca. En canvi, davant nostre, cada vegada es fan més visibles les restes del castell del Vinalopó, construït al capdamunt d'un solitari turó, a més, podrem contemplar els efectes del devastador incendi de l'any 94 a les elevacions dels voltants. Seguint entre bancals, ara d'avellaners, la presència no massa llunyana de xops (Populus nigra) ocupant una franja lineal, ens indica la localització del llit del riu, el qual sembla en alguns trams veritablement excavat sobre el fons de la vall i cap al qual ens aproparem cada vegada més. Als aproximadament 2,5 quilómetres de camí, arribem a les proximitats de la Borrera i molí de la Campana (punt 1), amb la xemeneia que des de lluny podiem albirar. En un primer moment (1712), l'edificació va ser concebuda com a molí fariner, més tard (1810) com a molí paperer i finalment transformada al sector del tèxtil (de 1855 a 1968). Realment constituia un complex fabril el qual va arribar a tenir tres molins paperers (un d'ells,el més conegut pel seu paper de fumar, el de la Campana) i  un de fariner, a més de la filatura. La pista continua paral·lela al riu, orlat pel bosc de ribera format per xops, sobretot, àlbers (Populus alba), salzes (Salix sp), esbarzers (Rubus ulmifolius), joncs, i d'altres espècies, custodiades pel vol d'oriols (Oriolus oriolus), rosssinyols (Luscinia megarhynchos), xots (Othus scops), totestius (Parus major), senyoretes (Aegithalos caudatus), rossinyols bords (Cettia cetti), pit-rojos (Erithacus rubecula), i d'altres ocells que ens alegren, amb els cridaners colors del plomatge i el seu cant, el nostre caminar. Continuem uns 300 m aigües amunt fins a arribar al conjunt de la fàbrica de Blanes (punt 2), també conegudes com el molí de Baix i el de Dalt. Les primeres edificacions, com a molins fariners, daten de finals del segle XVIII. Des de principis del ...

Ruta ‘de les Tombes’

Ruta que partint d'Alfafara i seguint el peu de la Solana en direcció Bocairent ens durà fins les denominades “Tombes Fenícies”, i coneixerem també la “Cova de les Porqueres”.  

Ruta La senda dels Ibers

Ruta que recorre en la seua major part el PR-CV 370. Arranca en la Font del Tarragó i ens durà fins el Cabeçó de Mariola on es trobava una important ciutat íbera. Durant el recorregut i gràcies als diferents panells informatius, anirem coneguent un poc millor el passat d'aquesta part de la Serra Mariola. [gallery size="galeria" link="file" ids="7691,7692,7690,7689,7688,7687"]

Rutes per Alfafara

Alfafara – Cova la Font

 • Distància: 2’3 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 174 m.
 • GPS: 38.767511, -0.54759100
 

Alfafara – Cova la Font – Font del Sagristà

 • Distància: 2’6 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 239 m.
 • GPS: 38.766195, -0.54772800
 

Alfafara – Cova la Font – Font del Sagristà – Cova del Bolumini – Cabeço de Mariola

 • Distància: 4’2 km.
 • Dificultat: Mitja
 • Desnivell: 363 m.
 • GPS: 38.759392, -0.55273800
 

Alfafara – Cova la Font – Font del Sagristà – Cova del Bolumini – El Portí

 • Distància: 4’7 km.
 • Dificultat: Mitja
 • Desnivel: 485 m.
 • GPS: 38.763648, -0.54226000
 

Alfafara – Càmping Mariola

 • Distància: 4’5 km.
 • Dificultad: Mitja
 • Desnivell: 413 m.
 • GPS: 38.752830, -0,549730
 

Alfafara – El Pantanet

 • Distància: 2’5 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 61 m.
 • GPS: 38.783972, -0.56995200
 

Alfafara – Mare de Déu de la Llum

 • Distància: 2’5 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 20 m.
 • GPS: 38.793210, -0.54950600
 

Alfafara – Mare de Déu de la Llum – Font de Carbonell

 • Distància: 4 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 44 m.
 • GPS: 38.791944, -0.56217800
 

Alfafara – Mare de Déu de la Llum – Font de Carbonell – Coves de les Finestres

 • Distància: 4’6 km.
 • Dificultat: Mitja
 • Desnivell: 51 m.
 • GPS: 38.793867, -0.56539300

Font dels 2 Xorros – Font del Tarragó

Comencem en la Font dels dos Xorros, que està situada en la Plaça de la Font. Des d'ahí passarem per un carrer molt estret per arribar al Llavador. Tornem a passar pel carrer estret i seguint el carrer Santa Cecília arribarem al parc de la Mateta i des d'ahí a la Font de l'Assut. Pugem per l'empinat carrer del Salvador en direcció a la Serra Mariola per arribar la Font del Tarragó, on podem descansar, gaudir de les vistes, jugar en el parc... [gallery link="file" size="galeria" ids="7677,7680,7679,7678,7681,6980,6979"]

Font Jordana – Font Maciana

 1. Comencem l'excursió per la senda que hi ha a la dreta de la Font Jordana que ens portarà fins a la senda dels Enginyers, on ens desviarem a la dreta.
 2. Sense deixar aquesta senda, travessarem el barranc de la Penya Llisa i el dels Clots. Una mica després ens eixirà una senda a l'esquerra i dreta que rebutjarem per a continuar per Enginyers, fins que eixim a un camí asfaltat, que baixa a la piscina d'Agullent.
 3. Uns 5 metres a baix, just al costat d'una torre de llum, tenim el camí que baixa a la Font Maciana (magnífic lloc per a esmorzar o passar el dia).
 4. Per a tornar prendrem una senda que hi ha a l'esquerra on trobarem un pal indicador. Aquesta senda va paral·lel al camí i ens portarà al camí asfaltat.
 5. Girarem a l'esquerra per a baixar a la piscina municipal, la qual vorejarem per la seua esquerra i continuarem per la carretera fins a l'ermita de Sant Vicent.
 6. Una vegada en l'ermita només ens queda baixar pel viacrucis fins a la Font Jordana.

Font Jordana –Torrater

 1. Comencem l'excursió per la senda que hi ha a la dreta de la Font Jordana, que ens portarà fins a la senda dels Enginyers, on ens desviarem a la dreta.
 2. Sense deixar aquesta senda, travessarem el barranc de la Penya Llisa i el dels Clots. Una mica després ens eixirà una senda a l'esquerra i dreta, la qual rebutjarem per a continuar per Enginyers, fins que isquem a un camí asfaltat, que baixa a la piscina d'Agullent.
 3. Uns 5 metres més a baix, just al costat d'una torre de llum, tenim el camí que baixa a la font Maciana (magnífic lloc per a desdejunar o passar el dia).
 4. Una vegada en la font Maciana, agafem la senda que hi ha davant (rebutjant la senda de l'esquerra amb pal indicador) que ens portarà a la senda dels Enginyers.
 5. Girarem a la dreta i seguirem la senda dels Enginyers fins a un encreuament de senders.
 6. Ens dirigirem cap a l'esquerra seguint les marques del PR, per a pujar pel barranc de Penya Alta, fins a la senda dels Enginyers, que ve des d'Ontinyent, on girarem a la dreta.
 7. Al poc creuarem un camí perpendicularment i el barranc de Galindo, fins a un encreuament de la senda amb un camí. Agafarem el camí a l'esquerra.
 8. Arribarem al poc temps al camí del Torrater i ens desviarem a la dreta per a dirigir-nos a l'alt de les Olles.
 9. Girarem una altra vegada a la dreta per un camí asfaltat. Únicament ens separen uns metres de l'alt de les Olles (magnífiques vistes de tota la Vall d'Albaida i la Valleta d'Agres).
 10. Per a tornar, prendrem el mateix camí fins al del Torrater i ens desviarem pel segon a l'esquerra (VAJA AMB COMPTE JA QUE ÉS UN CAMÍ ESTRET D'UN METRE D'AMPLÀRIA APROXIMADAMENT, I ÉS FÀCIL QUE SE'L PASSEU!)
 11. Caminarem per damunt d'un espoló, veient a la dreta la Penya Alta, fins a creuar la senda dels Enginyers.
 12. Nosaltres continuarem recte pel camí (VAJA AMB COMPTE, JA QUE LA BAIXADA TÉ MOLTA PEDRA SOLTA I ESTÀ BASTANT EMPINADA). Al final deixarem la baixada a l'esquena i ens trobarem amb un encreuament de senders. Agafarem el de la dreta, direcció a la Font Maciana, i deixarem el que puja per la Penya Alta.
 13. Ja no deixarem aquesta senda fins a arribar a la Font Maciana, obviant les sendes que ixen a l'esquerra.
 14. Seguirem la senda sense entrar en la Font Maciana, deixant-la a la nostra esquerra, fins a arribar al camí asfaltat.
 15. Agafem el camí a l'esquerra i baixarem fins a la piscina, que rodejarem per la seua esquerra, i prendrem la carretera a la dreta. Continuarem fins a l'ermita de Sant Vicent.
 16. Una vegada en l'ermita, baixarem pel via crucis fins a la Font Jordana.