Font Jordana – Font del Patge

 1. Eixim pel camí asfaltat que hi ha darrere de la Font Jordana i que dóna servei a les casetes, i caminem durant uns 500 metres. Just quan acabem de pujar, hi ha un camí a la dreta on trobarem 2 marques roges. Prenent aquest camí continuarem pujant fins al pròxim encreuament, on hi ha una sendera de muntanya a l'esquerra.
 2. Aquesta senda ens conduirà a la senda dels enginyers, que agafarem a l'esquerra. Al poc temps creuarem el barranc de “Penyascals” (marques PR) Barranc font de la Petaca.
 3. Seguint per la senda arribem a un camí a l'esquerra per a baixar a la font del Patge. Aquest és l'únic punt d'avituallament d'aigua.
 4. Per a tornar, prenem el mateix camí en direcció contrària (ara és una pujada) fins a un encreuament on hi ha un camí a l'esquerra i una senda a la dreta, agafem la senda del Bufó.
 5. Poc després de baixar per la senda, veurem una sendera que uneix per l'esquerra, però nosaltres seguim en la mateixa direcció, fent després una ziga-zaga fins a la senda dels enginyers que prendrem a l'esquerra.
 6. Als pocs metres eixirà la senda que baixa a la Font Jordana a la nostra dreta.

Ruta pels centres d’art

Si t'interessa el món de l'art i les seues diferents expressions plàstiques, tant contemporànies com una miqueta més antigues ací et deixem una ruta pels centres d'art més destacats de la geografia mariolenca. - IVAM-CADA d'Alcoi: situat en l'històric edifici de l'antic Monte de Piedad d'Alcoi acull un programa expositiu centrat en les arts plàstiques i la cultura contemporània. - Palau Comtal de Cocentaina: a més de contemplar l'interior de l'edifici i la seua ornamentació, ja de per si una vertadera obra d'art, pot visitar-se l'exposició permanent amb obres d'entre els segles XIV al XIX, l'exposició escultórica de l'artista Vicente Agulló i una altra mostra d'art contemporani. - Museu Antonio Ferri de Bocairent: reuneix obres del pintor de les seues diferents etapes pictòriques, donades a la població pel propi autor. - Museu Parroquial de Bocairent: una de les millors pinacoteques d'art sacre de la Comunitat Valenciana, amb obres de Joan de Joanes, Joaquín Sorolla, el Mestre de Borbotó, Ribalta, Segrelles, Mariano Benlliure, Cristòfol Llorenç, Gaspar Requena, Blas Silvestre...  

Ruta pel passat industrial

Des de l'Edat Mitjana fins als nostres dies la indústria tèxtil i paperera ha sigut un dels principals motors econòmics dels pobles que envolten la Serra de Mariola. És per açò que els vestigis de les antigues fàbriques i molins són una part molt important del patrimoni cultural de la zona. En aquesta ruta hem arreplegat alguns dels principals llocs d'interès. Podrem conèixer el funcionament d'aquests antics edificis industrials i la rellevància que van arribar a tenir en el passat, la importància dels rius com a força motora, la influència en l'organització de la societat,... Principals punts d'interès: - A Alcoi existeix la Ruta industrial, que arreplega més de 15 construccions relacionades amb la industrialització de la ciutat. - A Banyeres de Mariola també s'ha confeccionat la Ruta dels Molins. A més, es pot complementar amb la visita al Museu Paperer de Banyeres. - A Bocairent, podem visitar el Museu d'Oficis i Costums, on hi ha instal·lat un antic teler, que segueix en perfecte funcionament. - A Agullent, podem visitar el Museu del Molí Fariner que, encara que estiga més lligat al món agrícola, també és un bon exponent de l'ús de la força de l'aigua com a energia per a fer funcionar la maquinària del molí. - I a Muro, podem contemplar 'El Fumeral' una esvelta ximenera de rajola, un dels últims vestigis que queden de l'època en la qual el carbó era l'energia que movia el món.

Ruta blava: camí d’aigües. Itinerari per la capçalera del Vinalopó

Aquest itinerari transcorre pel tram alt del riu Vinalopó. En aquesta contrada on l'aigua ha sigut el tret diferenciador, trobem un paisatge molt particular caracteritzat per l'existència d'ecosistemes riberencs i cultius amb requeriments d'aigua majors (avellaner, petites hortes) que els extrictament de secà (olivera, ametler), a més d'altres elements relacionats amb l'aprofitament del recurs hídric com els sistemes de reg amb nombroses basses, canals, assuts i molins associats a antigues fàbriques.
L'itinerari comença al mateix Centre d'Informació del Parc Natural, al mas d'Ull de Canals. Només eixir del mas, seguirem la pista forestal que se'ns obri a l'esquerra i que ens conduirà fins a pràcticament el final de l'itinerari. A escasos 500 metres de l'eixida passarem el barranc d'Ull de Canals, el qual serveix de fita entre els termes municipals de Banyeres de Mariola i Bocairent. Continuant per la pista trobarem a l'esquerra una sèrie de bancals d'oliveres i ametlers, i nombroses casetes repartides per la zona, coneguda com l'Ansarí; a la dreta, una vegetació dominada per pins i matollar. A la nostra esquena hem deixat el mas d'Ull de Canals i, alçant-se al fons, la penya de la Blasca. En canvi, davant nostre, cada vegada es fan més visibles les restes del castell del Vinalopó, construït al capdamunt d'un solitari turó, a més, podrem contemplar els efectes del devastador incendi de l'any 94 a les elevacions dels voltants. Seguint entre bancals, ara d'avellaners, la presència no massa llunyana de xops (Populus nigra) ocupant una franja lineal, ens indica la localització del llit del riu, el qual sembla en alguns trams veritablement excavat sobre el fons de la vall i cap al qual ens aproparem cada vegada més. Als aproximadament 2,5 quilómetres de camí, arribem a les proximitats de la Borrera i molí de la Campana (punt 1), amb la xemeneia que des de lluny podiem albirar. En un primer moment (1712), l'edificació va ser concebuda com a molí fariner, més tard (1810) com a molí paperer i finalment transformada al sector del tèxtil (de 1855 a 1968). Realment constituia un complex fabril el qual va arribar a tenir tres molins paperers (un d'ells,el més conegut pel seu paper de fumar, el de la Campana) i  un de fariner, a més de la filatura. La pista continua paral·lela al riu, orlat pel bosc de ribera format per xops, sobretot, àlbers (Populus alba), salzes (Salix sp), esbarzers (Rubus ulmifolius), joncs, i d'altres espècies, custodiades pel vol d'oriols (Oriolus oriolus), rosssinyols (Luscinia megarhynchos), xots (Othus scops), totestius (Parus major), senyoretes (Aegithalos caudatus), rossinyols bords (Cettia cetti), pit-rojos (Erithacus rubecula), i d'altres ocells que ens alegren, amb els cridaners colors del plomatge i el seu cant, el nostre caminar. Continuem uns 300 m aigües amunt fins a arribar al conjunt de la fàbrica de Blanes (punt 2), també conegudes com el molí de Baix i el de Dalt. Les primeres edificacions, com a molins fariners, daten de finals del segle XVIII. Des de principis del ...

Ruta ‘de les Tombes’

Ruta que partint d'Alfafara i seguint el peu de la Solana en direcció Bocairent ens durà fins les denominades “Tombes Fenícies”, i coneixerem també la “Cova de les Porqueres”.  

Ruta La senda dels Ibers

Ruta que recorre en la seua major part el PR-CV 370. Arranca en la Font del Tarragó i ens durà fins el Cabeçó de Mariola on es trobava una important ciutat íbera. Durant el recorregut i gràcies als diferents panells informatius, anirem coneguent un poc millor el passat d'aquesta part de la Serra Mariola. [gallery size="galeria" link="file" ids="7691,7692,7690,7689,7688,7687"]

Rutes per Alfafara

Alfafara – Cova la Font

 • Distància: 2’3 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 174 m.
 • GPS: 38.767511, -0.54759100
 

Alfafara – Cova la Font – Font del Sagristà

 • Distància: 2’6 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 239 m.
 • GPS: 38.766195, -0.54772800
 

Alfafara – Cova la Font – Font del Sagristà – Cova del Bolumini – Cabeço de Mariola

 • Distància: 4’2 km.
 • Dificultat: Mitja
 • Desnivell: 363 m.
 • GPS: 38.759392, -0.55273800
 

Alfafara – Cova la Font – Font del Sagristà – Cova del Bolumini – El Portí

 • Distància: 4’7 km.
 • Dificultat: Mitja
 • Desnivel: 485 m.
 • GPS: 38.763648, -0.54226000
 

Alfafara – Càmping Mariola

 • Distància: 4’5 km.
 • Dificultad: Mitja
 • Desnivell: 413 m.
 • GPS: 38.752830, -0,549730
 

Alfafara – El Pantanet

 • Distància: 2’5 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 61 m.
 • GPS: 38.783972, -0.56995200
 

Alfafara – Mare de Déu de la Llum

 • Distància: 2’5 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 20 m.
 • GPS: 38.793210, -0.54950600
 

Alfafara – Mare de Déu de la Llum – Font de Carbonell

 • Distància: 4 km.
 • Dificultat: Fàcil
 • Desnivell: 44 m.
 • GPS: 38.791944, -0.56217800
 

Alfafara – Mare de Déu de la Llum – Font de Carbonell – Coves de les Finestres

 • Distància: 4’6 km.
 • Dificultat: Mitja
 • Desnivell: 51 m.
 • GPS: 38.793867, -0.56539300

Font dels 2 Xorros – Font del Tarragó

Comencem en la Font dels dos Xorros, que està situada en la Plaça de la Font. Des d'ahí passarem per un carrer molt estret per arribar al Llavador. Tornem a passar pel carrer estret i seguint el carrer Santa Cecília arribarem al parc de la Mateta i des d'ahí a la Font de l'Assut. Pugem per l'empinat carrer del Salvador en direcció a la Serra Mariola per arribar la Font del Tarragó, on podem descansar, gaudir de les vistes, jugar en el parc... [gallery link="file" size="galeria" ids="7677,7680,7679,7678,7681,6980,6979"]