Flora i fauna

Flora

El Parc Natural alberga una gran varietat d’ecosistemes diferents: penya-segats, boscos, coves, camps de cultiu, penyes, bancals, rius, nuclis urbans… Aquesta enorme diversitat d’espais, unida a les característiques geològiques i meteorològiques de l’entorn, així́ com el respecte que les gents han tingut cap a aquest espai durant anys, han permès a la naturalesa aflorar en la Serra de Mariola de moltes maneres.

Només quant a flora, dins dels límits del Parc Natural s’han identificat almenys 1.200 espècies diferents de plantes, trobant algunes d’elles en Mariola l’únic lloc en el qual prosperar a la Comunitat Valenciana, o fins i tot en el món.

Els boscos de Mariola són principalment de pins, fruit de la seua fàcil prosperitat després dels incendis, ja que el foc és una baula clau en el mitjà mediterrani. A més, trobem boscos mixtos de carrasques i arbres de fulla caduca, que troben en la serra un dels pocs punts en els quals prosperar en aquestes latituds. En el municipi homònim trobem la Teixera d’Agres, on encara queda el bosc de teixos més meridional d’Europa.

A més, la varietat d’arbustos i plantes aromàtiques presents en la serra de Mariola donen lloc a un gran ventall visual i olfactiu segons l’època en què es visite el Parc, ja que les seues flors engalanen tots els paisatges. Moltes d’aquestes plantes formen part de la recepta tradicional de l’Herbero de Mariola, beguda espirituosa tradicional a base d’herbes aromàtiques. Una de les plantes que el composen és la sàlvia de Mariola, famosa per les seues nombroses propietats terapèutiques i per ser pròpia d’aquest Parc Natural.

 

Fauna

La fauna també ha trobat en aquesta serra el seu recés de pau, i dins del Parc Natural podem trobar una enorme varietat d’animals, des de xicotets insectes fins a grans mamífers i ocells rapaços.

Les àrees d’arbustos alberguen nombroses espècies de rèptils, mentre que en els rius podem trobar tortugues d’aigua, crancs de riu, peixos, amfibis i ocells aquàtics sense massa dificultat. En els boscos molts ocells migratoris troben un lloc en el qual realitzar un descans, i uns altres construeixen els seus nius allí: de fet, la varietat d’ocells és enorme. Al llarg de l’any es poden trobar fins a 120 espècies diferents.

En les penyes pròximes al Barranc del Cint, els voltors lleonats que van ser reintroduïts pel projecte Canyet han trobat l’únic lloc en el qual niar en centenars de quilòmetres, després de molts anys de romandre extints. En el Canyet de les Pedreres de Sant Cristòfol està establida la colònia de voltors, on se’ls alimenta i poden ser observats al costat de molts altres animals carronyers des d’un observatori.

En el més profund del bosc, no solament podem trobar senglars, arruís o gran ducs: en aquest Parc Natural es troba l’única població coneguda de rabosa roja que presenta el pelatge completament negre, fruit d’una variació genètica. Tindràs sort de veure una rabosa negra?

És fonamental comprendre l’enorme varietat i riquesa d’éssers vius que ha perdurat fins al dia d’avui en la Serra de Mariola, fruit de la protecció d’aquesta serra i el seu entorn durant molts anys. Per això, hem de respectar la vida salvatge i intentar no pertorbar-la gens ni mica.