Parc Natural de la Serra Mariola

Descarrega’t el fullet de la Serra Mariola en pdf

Innombrables troballes arqueològiques testimonien la presència humana en la serra des d’antic, principalment al sud-est i en les proximitats del riu Vinalopó: pintures, jaciments (neolítics, del bronze i ibèrics principalment), castells, caves, masos, forns de calç i altres construccions així ho demostren. Aquest poblament humà estaria molt condicionat pel clima, el relleu i l’altitud, sent la riquesa de la fauna, l’exuberància de la vegetació, però sobretot, l’abundància de l’aigua, els elements que impulsarien als primers pobladors a assentar-se en aquestes terres.

Amb el temps, l’aprofitament dels recursos naturals donaria lloc a l’aparició de molt diversos oficis, avui dia molts d’ells desapareguts, com a conseqüència dels avanços tecnològics i l’èxode rural. Així, la serra està repleta d’infinites sendes i camins que servien a la necessitat vital de comunicació entre aquestes gents: nevaters, masovers, caçadors, llenyataires, carboners, pastors, o simples caminants, gents en definitiva que han deixat i segueixen deixant la seua empremta en aquesta muntanya.

Amb la finalitat de conservar aquests i altres valors, la Serra de Mariola va ser declarada Parc Natural el 8 de gener de 2002, dotant-la així d’una figura de protecció especial que, esperem, garantisca a aquells que han de venir que puguen gaudir del privilegi de visitar i admirar, hui com ahir, aquestes terres.

Comprèn part de les comarques de la Vall d’Albaida, l’Alcoià i el Comtat i per ella passa, entre d’altres, la senda de llarg recorregut GR-7. En la Serra Mariola es poden practicar excursions tant a peu, com a cavall o amb bici. Existeixen sendes senyalitzades a través de les quals el viatger podrà contemplar algunes construccions interessants com ermites, masies, caves de neu, etc. També descobrirà paratges naturals de singular bellesa com el naixement del riu Vinalopó, el cim del Montcabrer (1.390m.), la Font de Mariola o la Cova de la Sarsa.

 


 

RUTES OFICIALS DEL PARC NATURA DE LA SERRA MARIOLA

 


CONEIX LA FLORA I FAUNA DEL PARC

 


CENTRE D’INTERPRETACIÓ

El Centre d’Informació i l’oficina de gestió del Parc Natural de la Serra de Mariola està ubicat en el Mas d’Ull de Canals, localitzat en el punt kilomètric 17’5 de la carretera CV-795 (Alcoi – Banyeres de Mariola).

Personal: equip format per dos treballadors.

Horari d’atenció al públic:

  • De dilluns a divendres: de 8.30 a 14.30 hores.
  • Caps de setmana i festius: de 9.00 a 14.00 hores.

Telèfons: 96 593 79 61 / 679 19 52 15

Correu electrònic: serra_mariola@gva.es

Web: http://www.parquesnaturales.gva.es/va/web/pn-serra-de-mariola/serra-de-mariola

El CI del PN estarà tancat els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener.

*Ocasionalment i a causa de les limitacions del servei, el CI del PN pot trobar-se tancat durant la realització de determinades activitats i altres assumptes. Per a la seua futura visita li recomanem, si és el cas i ho considera oportú, posar-se en contacte telefònic prèviament. En aquest sentit els informem que tal volta el CI del PN romandrà tancat puntualment en part del seu horari.