Si el que volem és conéixer un vertader poble d’interior no podem deixar de visitar Alfafara. Pertany a la comarca del Comtat i està situada al nord de la província d’Alacant, en una zona limítrofa amb la província de València. A 582 m sobre el nivell del mar, la població d’Alfafara es troba enclavada al mateix peu de la Serra Mariola, en una petita vall entre l’esmentada serra i la d’Agullent i molt propera a municipis com Agres, Bocairent o Ontinyent. La condició muntanyenca de part del terme municipal propicia l’existència de paratges naturals i bells racons que ens conviden a fer excursions i rutes verdes de senderisme, com: els paratges de la Font de l’Assut, la Font del Tarragó, la Cova de la Font, la Cova del Bolumini, els Fontanarets, el molí rupestre del Pantanet, la necròpoli del Mas del Pou, la Font de Carbonell, la Cova de les Finestres i l’ermita de Sant Antoni i la de la nostra Senyora de la Llum.

Fins i tot el nom d’Alfafara té relació amb la natura que l’envolta. Segons es creu, ve probablement de la veu “Alfawara” , que en àrab significa “font que brolla amb violència”, i que molt segur fa referència a un salt d’aigua que, en èpoques plujoses, cau des de l’alt d’una penya denominada Penya del Xorro.

La bona gastronomia i l’atlotjament estan assegurats si véns a fer turisme a Alfafara. Amb tant sols 430 habitants, el alfafarencs tenen fama de poble hospitalari i compta amb una variada oferta de bars, cafeteries i restaurants, on podem fer una parada i provar els plats típics de la zona, així com un alberg municipal i cases rurals si volem perdre’ns durant uns quants dies per l’entorn d’un poble típic de muntanya.

Núm. Habitants: 407 (INE 2018)

Gentilici: alfafarenc /alfafarenca