Visitar Alfafara és conèixer un poble d’interior vertader, autèntic.

Pertany a la comarca del Comtat i es situa al nord de la província d’Alacant, en zona limítrofa amb la província de València. A 582 metres sobre el nivell del mar la població d’Alfafara es troba enclavada al mateix peu de la serra, a la vessant nord de la Mariola; en una petita vall (La Valleta) formada entre el Parc Natural i la serra de la Solana, molt propera a municipis com Agres, Bocairent o Ontinyent. La condició muntanyenca d’una part del terme municipal dóna lloc a l’existència de paratges naturals protegits i racons d’excepcional bellesa, tots connectats per un dens entramat de camins rurals i senders que ens conviden a fer excursions i activitats a l’aire lliure. Mereixen especial menció els paratges de la Font de l’Assut, la Font del Tarragó, la Cova de la Font, la Cova del Bolumini, el molí rupestre del Pantanet, la necròpoli del Mas del Pou, la Font de Carbonell, la Cova de les Finestres i l’ermita de Sant Antoni i de la Mare de Deu de la Llum.

Fins i tot el nom del poble té relació amb la natura que l’envolta. Alfafara ve probablement d’Alfawara, que en àrab significa “Lloc on l’aigua brolla amb força”, i que molt segur fa referència al salt d’aigua que, en èpoques plujoses, brolla des de la Penya del Xorro, tant com de les nombroses fonts que, repartides pel terme, ofereixen el seu doll d’aigua al visitant.

La bona gastronomia i l’allotjament estan assegurats si véns a visitar Alfafara. Amb tan sols 406 habitants, el lloc té fama de poble hospitalari i compta amb una diversa oferta de bars, cafeteries i restaurants on fer una parada per tastar els plats típics de la zona; així com també amb un alberg municipal i cases rurals per si volem perdre’ns durant uns quants dies per les contrades d’un poble típic de muntanya.

Núm. Habitants: 406 (INE 2020)

Gentilici: alfafarenca /alfafarenc