Agullent és singular perquè el seu propi enclavament li atorga l’encant de viure als peu de la serra, i per això és lloc d’eixida de nombroses rutes senderistes i BTT. De fet l’ermita de Sant Vicent Ferrer és punt d’Informació Oficial de la Xarxa BTT de la Comunitat Valenciana.

Aquesta localitat valldalvaidina està ubicada a menys d’una hora de València i d’Alacant, i està ben connectada cap a Gandia. Una distància suficient per recuperar l’essència d’un veritable poble valencià d’interior, que manté un fort lligam amb la natura, el patrimoni i les tradicions. De fet, Agullent acull, cada primer divendres de setembre, una de les romeries nocturnes més antigues de les terres valencianes. Es tracta de la Nit de les Fogueretes, Festa d’Interés Turístic Provincial, on visitants i veïnat en pelegrinatge fan lluir fanalets i falles (torxes fetes d’esportins), en memòria del milacre de la pesta que realitzà Sant Vicent Ferrer. El dominic valencià, que és patró de la localitat, és també el fil conductor de les festes dels Moros i Cristians que es celebren anualment la setmana després de pasqua.

Agullent és calma i el gran parc de la Font Jordana un espai ideal per a tota la família, doncs permet fer xicotetes excursions fins al Fornet de la Neu, la Font Maciana, o més enllà, cap a la Cava de la Pedrera o el Benicadell. A la Font Jordana a més brolla riallera l’aigua que fa camí per la sèquia i llavadors, fins aplegar a l’antic Molí Fariner, tot resseguint les cases del centre històric.

Tot i ser un poble menut, Agullent és reconegut pels pobles que l’envolten per oferir una intensa programació cultural que aporta més alicients per a la visita. Aquesta es pot consultar a l’agenda de la web municipal www.agullent.es

 

Núm. Habitants: 2.413 (INE 2018)

Gentilici: agullentí/ agullentina