Ruta pel passat industrial

Des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies la indústria tèxtil i paperera ha sigut un dels principals motors econòmics dels pobles que envolten la Serra de Mariola. És per açò que els vestigis de les antigues fàbriques i molins són una part molt important del patrimoni cultural de la zona.

En aquesta ruta hem arreplegat alguns dels principals llocs d’interès. Podrem conèixer el funcionament d’aquests antics edificis industrials i la rellevància que van arribar a tenir en el passat, la importància dels rius com a força motora, la influència en l’organització de la societat,…

Principals punts d’interès:
– A Alcoi existeix la Ruta industrial, que arreplega més de 15 construccions relacionades amb la industrialització de la ciutat.
– A Banyeres de Mariola també s’ha confeccionat la Ruta dels Molins. A més, es pot complementar amb la visita al Museu Paperer de Banyeres.
– A Bocairent, podem visitar el Museu d’Oficis i Costums, on hi ha instal·lat un antic teler, que segueix en perfecte funcionament.
– A Agullent, podem visitar el Museu del Molí Fariner que, encara que estiga més lligat al món agrícola, també és un bon exponent de l’ús de la força de l’aigua com a energia per a fer funcionar la maquinària del molí.
– I a Muro, podem contemplar ‘El Fumeral’ una esvelta ximenera de rajola, un dels últims vestigis que queden de l’època en la qual el carbó era l’energia que movia el món.