Ruta de la neu

Abans del naixement de la indústria frigorífica actual, l’aprofitament del fred natural va afavorir el desenvolupament del comerç de la neu que va tenir el màxim esplendor entre els segles XVII i XIX. Recollir neu durant l’hivern, conservar-la durant la primavera i transportar-la per a la venda i el consum a l’estiu formen el cicle d’una activitat protagonitzada per jornalers, arriers i homes de negocis que la tecnologia va fer desaparèixer a finals del segle XIX i a principis del XX.

No obstant això, el llegat d’aquesta activitat econòmica fonamental per a molts pobles de muntanya durant l’època encara perviu en forma de topònims (com l’Alt de la Cava), de senders i, sobretot, de restes de grans dipòsits habilitats per a emmagatzemar la neu anomenats pous de neu, neveres o caves. Aquestes construccions formen el principal vestigi arquitectònic civil arreu de la serra de Mariola i particularitzen paisatges per la seua monumentalitat i pel nombre elevat d’exemplars que encara es conserven.

Pots començar la ruta des del santuari d’Agres. Ací trobaràs una àrea recreativa, amb taules, aigua bé fresqueta de muntanya i una zona de pàrquing on poder estacionar el teu vehicle abans d’iniciar el descens.

Al llarg d’esta ruta s’enllacen més de quinze elements naturals i monumentals relacionats amb l’antic comerç de la neu amb algunes de les caves més emblemàtiques com la Cava Gran.

Si et fixes, durant tot el camí trobaràs distintes plantes aromàtiques i medicinals, molt típiques de la zona, com la sàlvia i l’espígol.