Bocairent, calendari festiu

Afegir (0)
TancarTo login click here
  • Cavalcada dels Reis Mags

Cada any, amb l’arribada del 5 de gener, els Reis d’Orient Melcior, Gaspar i Baltasar, troben un buit en les seues atapeïdes agendes per a acostar-se a Bocairent, disposats a repartir joguets, regals i il·lusions entre els xiquets i els majors.

  • Sant Antoni Abat (del porquet o de baix)

La festivitat se celebra en cap de setmana en l’Ermita de Sant Antoni Abat amb la tradicional foguera. El dia de la festivitat se celebra missa en l’ermita amb la benedicció dels animals i el repartiment de “la tallà” de Sant Antoni entre els festers. Aqueix mateix dia els veïns acudeixen en romiatge a veure com a les cinc en punt de la vesprada, la cara del sant és il·luminada per un raig de sol, “a les cinc Sant Antoni amb sol”

  • Nits de ciri

Coincidint amb la celebració del Novenari o a Sant Blai, cada dia, la missa s’ofereix a la intenció d’una de les nou comparses de moros i cristians de Bocairent. Finalitzada la missa, els festers pugen a l’altar major de l’Església Parroquial per a entonar els Gojos al Sant Patró, sostenint a les seues mans un ciri. Posteriorment es dirigiran al Maset (centre social de les filaes) on, després d’un aperitiu, se celebrarà un sopar de germanor festera. A continuació, la filà desfilarà pel centre urbà.

La Setmana Santa bocairentina és una vivència religiosa. En ella, l’oració, les celebracions i els oficis religiosos, serviran com a preparació a la festa de la Resurrecció: Viacrucis, Oficis, Sant Enterrament i Vigília de Resurrecció. Cada tres anys s’escenifica el “Pas de l’Hort”, una representació de la passió i mort de Crist, organitzada pels propis veïns

  • Sant Jaume

El dia del treball, els bocairentins acudeixen en romiatge a l’Ermita de Sant Jaume. Allí, després d’una matinera “diana”, i la solemne missa al Sant (antic patró de Bocairent), es procedeix a la benedicció i repartiment de la “petxina de Sant Jaume” (brioix amb forma de petxina). Finalitzada la missa, es realitza un “esmorzar popular” amenitzat per un grup de músics. El dia es completa amb una xicoteta fira i “cucanyes” per als més xicotets.

  • Festa a la Mare de Déu dels Desamparats

Festivitat que se celebra durant el cap de setmana en el barri que porta el mateix nom en l’ermita d’aquesta adoració. Gira entorn de la figura de la patrona dels valencians, en honor a la qual se celebren diversos actes religiosos i populars.

  • Sant Antoni de Pàdua (del Collao o de dalt)

Festivitat que se celebra durant el cap de setmana. L’eix principal de la festa gira entorn de Sant Antoni de Pàdua, en honor al qual està dedicada l’Ermita. A més d’actes religiosos (missa i processó), se celebra una fira des del S. XVIII, en la qual es pot trobar productes artesanals de tota classe, entre els més benvolguts i populars està l’anomenat “Puret de Sant Antoni”, dolç típic de fires.

  • Sant Joan

Festa popular que se celebra en l’Ermita de Sant Joan i en els seus voltants, cal destacar la seua antiguitat, per ser el barri de Sant Joan el més antic de la població. És una festivitat de marcat caràcter religiós: la Missa i la Processó seran els actes centrals de la festivitat, si bé a aquests, caldrà afegir una gran diversitat d’actes populars: diana, cercaviles, “cucanyes i corredors”, així com un sopar de germanor en el barri.

  • Festa a la Mare de Déu d’Agost

Festa popular en el barri que porta el mateix nom. Se celebra en l’Ermita de la nostra Senyora d’Agost i els seus voltants. Coincideix amb la celebració a l’Església de Ntra. Sra. de l’Assumpció, per tractar-se de la titular d’aquesta. Es combinen les celebracions religioses amb diversos actes populars: cercaviles, diana, jocs populars.

  • Danses de Sant Agustí (veure més)

  • La Despertà

Durant el primer cap de setmana de setembre, en la matinada del dissabte a les 4.30 h. els veïns recorren els principals carrers de Bocairent, acompanyant a la Divina Aurora escortada per la música i entonant els gojos.

  • Santa Cecília

Se celebra durant el cap de setmana. Festivitat dels músics, per ser aquesta la patrona de la música. Se celebrarà amb diverses activitats: cercaviles, missa, concert, exposicions

  • Santa Bàrbara

Festa popular que se celebra en l’Ermita de Santa Bàrbara (en la Serra Mariola). Les celebracions religioses i les populars, així com un “esmorzar popular”, suposaran un entranyable dia de muntanya.

  • Nit de Nadal i Nadal

La celebració de la Nit de Nadal conserva a Bocairent una de les més belles tradicions: muntatge de pessebres a les cases, així com en els temples religiosos, i el cant de nadales a aquests pessebres per part dels més joves, que cap al vespre, recorreran cases i carrers entonant les més belles nadales i arreplegant el popular “aguinaldo”. La nit i el dia de Nadal congreguen a les famílies en una celebració entranyable.