Ermita de Sant Antoni Abat de Bocairent

Afegir (0)
TancarTo login click here

Construïda el S. XVI pels religiosos agustins, consta d’una nau, direcció sud. La porta d’entrada, situada en un lateral, està emmarcada per un arc romànic entre dos contraforts, damunt de la qual hi ha un retaule de taulells amb la imatge del sant i un escut de pedra. En la part de la casa de l’ermità, en la paret, trobem un pantocràtor romànic també de pedra.

Coneguda popularment com a «Sant Antoni del porquet», l’ermita està a una distància d’un quilòmetre del nucli urbà. Es pot accedir per la carretera comarcal direcció a Ontinyent on a uns 800 metres ens desviarem a l’esquerra. Si prefereix anar a peu o amb bici, des de la plaça de l’Ajuntament pujant en direcció al Barri Medieval per davant de l’antic ajuntament, seguirem pel carrer Mossén Hilari. Passarem pel pont més antic de Bocairent on observarem l’original vila de Bocairent, poble de roca, i el cementeri a l’alt. Ens trobarem amb la font d’en Ferrís i el llavador i, un poc més endavant, descobrirem la creu de terme, que el delimitava i era signe de benedicció. Finalment per un camí asfaltat arribarem a l’ermita.

Des de la meitat del segle XV tenim notícies de la fàbrica original de l’ermita, en un principi anomenada de Sant Antoni i Santa Anna, que té una nau única i direcció cap al sud, amb una portalada preciosa lateral d’estil gòtic primitiu, damunt de la qual hi ha un retaule de taulellets amb la imatge del sant i un escut de pedra. En la part de la paret exterior situada al costat de la casa de l’ermità es va trobar un pantocràtor romànic de pedra, del que es mostra una reproducció. A l’interior de l’ermita hi ha unes pintures murals del segle XVIII amb motius franciscans i antonians. Finalment, als seus peus hi ha una rosassa, que permet que a les cinc de la vesprada del dia 17 de gener, festivitat de Sant Antoni, un raig de sol penetre el finestral i il·lumine el rostre de la imatge del sant, esdeveniment digne de veure per la bellesa i emoció.

Tradicionalment, era una festa de caràcter agrícola, que ara se celebra el cap de setmana pròxim a l’efemèride en un ambient d’alegria i germanor. El dissabte de matí, després de la cerimònia religiosa, es procedeix a la benedicció dels animals i al repartiment dels panellets beneïts de Sant Antoni, coneguts popularment com la “tallà”.