Festes de Moros i Cristians de Bocairent, dia a dia

Festes declarades d’Interés Turístic Nacional

Nit de Caixes (divendres 7 de febrer)
A les 19:30h, bocairentins i bocairentines portant acolorits farolets de paper i representants de les 9 filaes i de la Junta de Festes es concentren a la plaça de l’Ajuntament. El sergent de Festes anirà cridant una a una a les caixes de cada filà, que contestaran amb un redoble, per iniciar el recorregut per tot el poble. En arribar al pont de Sant Blai hi haurà un castell de focs d’artifici i la retreta acabarà pels carrers del barri medieval. A la nit hi haurà sopar als masets i desfilada de les 9 filaes, amb la manta de carrer bocairentina.

Dia de l’Entrada (dissabte 8 de febrer)
A les 16:30h arranca l’Entrada de les Festes de Moros i Cristians de Bocairent. Primer desfilaran les 5 comparses cristianes (Espanyoletos, Granaders, Contrabandistes, Suavos i Estudiants) i cap a les 19h, aproximadament, serà el torn del bàndol moro (Moros Vells, Marrocs, Moros Marins i Mosqueters).

Dia del patró Sant Blai (diumenge 9 de febrer)
La diana, la missa solemne i la processó són els actes centrals. A més el ‘Piquete’ del Terç de Suavos i el Ball del Moro dels Moros Vells, són actes propis de les festes de Bocairent, que atrauen també un bon nombre de públic.

Dia de Moros i Cristians (dilluns 10 de febrer)
La disparada del matí durà al bàndol moro a conquerir el castell de festes i a pujar-hi les seues banderes i un personatge molt representatiu: la Mahoma. Per la vesprada, els cristians reconquesten el castell i la Mahoma serà baixada i emportada pels Marrocs per al seu ‘soterrament’. I per la nit, retreta humorística.

Dia del Sant Crist (dimarts 11 de febrer)
Els festers pugen en romeria fins a l’ermita del Sant Crist on esmorzen. Després de la missa, es representa el “Despojo del Moro”, una teatralització de la conversió del rei moro al cristianisme, de la que ja hi ha constància en 1865. A la vesprada, canvi de bandes dels càrrecs festers, i última desfilada de totes les comparses en bloc. A mitjanit la gran Cordà tancarà els actes festers.

PROGRAMA COMPLET D’ACTES (PDF)

Fotos: Esteve Castelló

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>