Entrants

 • Aigua sal: aquest plat és una tapa típica en qualsevol bar de la zona. Consisteix en les olives, calotes, cebes, alls, pimentons, cogombrets, etc. Macerats en salmorra. A aquestes hortalisses és comuna tirar-los vinagre i algunes herbes aromàtiques.
 • Mandonguilles de bacallà: aquesta tapa està elaborada amb bacallà en salaó i és molt comuna en tota la zona. Estan molt sucoses i es desfan en la boca. Tots els bars dels nostres municipis les serveixen i són una tapa perfecta per a compartir amb amics.
 • Mandonguilles de carn: no hi ha res com un bon plat de mandonguilles de carn per a calfar el cos. Per tots els bars dels municipis de la Serra de Mariola trobarem aquesta tapa elaborada de diverses formes, algunes amb salsa, algunes amb caldo d’olla. El que sí sabem és que no us deixaran indiferents.
 • Coca de tomaca: la coca de tomaca és una recepta típica de la Comunitat Valenciana i, com passa amb la paella, cada municipi li dóna un toc especial que la fa diferent. A nosaltres ens agrada fer-la amb una samfaina elaborada a base de pimentó roig, pimentó verd, tomaca i, a vegades, tonyina. La podeu trobar en qualsevol panaderia.
 • Capellans torrats: aquest plat és dels més simples però té un gran èxit ja que es tracta d’un capellà rostit, esmicolat i, a vegades s’amaneix amb una mica d’oli.
 • Caragols: els caragols són un autèntic menjar. No solament ho diem nosaltres, sinó totes les persones que degusten aquesta exquisida tapa. Sol acompanyar-se amb una salsa de tomaca que fa que aquest guisat adquirisca un gran sabor.
 • Casaqueta o carraqueta: Plat elaborat a base de faves, oli, alls tendres, aigua i sal. Simplement s’escalden les faves pelades al costat dels alls tendres i es remata amb un toc d’oli i sal.
 • Coquetes fregides: aquest plat és molt comú i molt senzill, conegut per tots els municipis que componen la Serra de Mariola. I és que aquest plat és molt comú a l’hora de desdejunar o de berenar. Es pot menjar dolç o salat. Es tracta d’una coca de farina que podria substituir al pa. I és que a vegades, les coses més senzilles, són les que més es gaudeixen.
 • Espencat: aquest plat és molt típic en tota la Comunitat Valenciana. Consisteix en una espècie d’ensalada feta amb pimentó roig i albergínia al forn acompanyada de bacallà i amanit tot amb oli d’oliva.
 • Mulladors: regirat de verdura amb oli d’oliva i se serveix fred. Com el seu bon nom indica és un plat ideal per a banyar pa
 • Pericana: (veure recepta)
  La pericana és un plat típic de la cuina de la Serra de Mariola que empra una mescla d’oli d’oliva i pimentons secs a més d’una varietat de peix en salaó denominat capellans. Sol emprar-se untada en torrades, com a condiment i a vegades com guarnició de certs plats. El seu contingut i la manera de servir fa que aparega sovint com una ensalada de salaons.
  L’ingredient principal són els capellans en salaó que són rostits al foc i s’esmollen en xicotets trossos que participaran en la salsa amb abundant oli d’oliva, a vegades s’empra un pimentó roig rostit lleugerament prèviament en la paella, cebes finament picades i abundant oli d’oliva, all tallat en lamines i cebollí o julivert.
 • Sang amb ceba: la sang amb ceba és, com el seu propi nom indica, un plat de sang bullida acompanyada amb ceba fregida. És una tapa molt comuna i en cada lloc es fa de formes diferents. Hi ha vegades que la sagre està fregida, en altres llocs se sofrig amb ceba, all i espècies i, fins i tot, hi ha bars que ho serveixen amb picada.