Castell de Banyeres de Mariola

El castell de Banyeres està situat a 830 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Data dels segles XII-XIII. Model constructiu almohade de planta poligonal i rematat per una torre de grans dimensions.

La primera notícia del castell és el 13 d’octubre de 1249, quan el rei Jaume I, concedeix el castell i Vila de Banyeres a Jaufrido de Loaysa i a la seua esposa Jacometa.

Després de Loaysa, diversos senyors ostenten el domini sobre el castell i la ciutat, sent l’últim Jaime d’Artés, qui la vendria a Bocairent en 1446.

El castell porta una vida anònima, sense cap fet destacat que l’esmente, tant durant la dependència de Bocairent, com des de la recobrada independència en 1628 i tota la resta del S. XVII. Durant la Guerra de Successió, que té lloc en 1705, el castell i la població van suportar els atacs de les tropes de l’arxiduc. La fidelitat mostrada a Felip V en aquesta guerra es va veure recompensada amb el títol de vila noble, fidel, lleial i real, que actualment apareix en l’escut del municipi.

Una possible reconstrucció del castell tindria lloc el 1803, a tenor de la data esculpida en una pedra de cadirat situat en l’accés de l’estança gran voltada.

En la segona meitat del S.XIX s’accelera la seua ruïna i així es demoleixen dues parets. Actualment, l’estat del castell és fruit d’una restauració, realitzada en les dècades setanta i huitanta.

Dins del castell trobarem aquestes estances:
– Torre de l’homenatge
– Pati d’Armes
– Aljub
– Sala Museu Fester