Cova de les Finestres

La Cova dels Finestres està situada en el Barranc del Pont Trencat, en el terme municipal d’Alfafara. Són coves artificials de caire troglodític que des de fora semblen finestres i que estan construïdes sempre en el mitjà d’un cingle escarpat, normalment a les valls de rius i barrancs.

Consta de 12 cavitats llaurades en la roca, algunes sense acabar. Les més baixes estan a uns 4 m. sobre el sòl i es pot accedir a elles mitjançant una escala de fusta. Hi ha un grup de cambres interconnectades entre elles i unes altres que no són accessibles. Aquestes coves han tingut moltes interpretacions però finalment sembla ser que s’utilitzaven com a graner-magatzem. Estan vinculades amb les Covetes dels Moros de Bocairent i les Covetes del Pou Clar d’Ontinyent.

El seu interior va més enllà d’una simple cavitat com podria semblar des de l’exterior, ja que estan formades per diverses sales, connectades entre elles mitjançant altres finestres interiors o forats i, fins i tot, pous per a comunicar les que hi ha a diferents nivells.