Festes de Moros i Cristians Bocairent

El primer divendres de febrer se celebren les festes patronals de Moros i Cristians en honor a Sant Blai, declarades d’Interès Turístic Nacional. El seu arrelament, tradició, colorit i cultura fan d’aquestes festes unes de les més atractives. La varietat de la indumentària, la música i la pólvora emboliquen tant a visitants com a participants en un ambient festiu difícil de menysprear.

Nou són les filaes que participen activament en la festa: cinc cristianes (Espanyoletos, Granaders, Contrabandistes, Suavos i Estudiants) i quatre mores (Moros Vells, Moros Marins, Marrocs i Mosqueters).

DIVENDRES: ELS CAIXES
Amb la Nit de Caixes, comencen les festes; centenars de festers abillats amb la tradicional manta bocairentina, els tabalets i farolets recorren els carrers més emblemàtics de la vila amb gran estrèpit per a commemorar el patronatge de Sant Blai des de l’any 1632.

DISSABTE: L’ENTRADA
L’Entrada posa el toc de color a les festes. Inicien la desfilada els cristià amb els seus alegres pasdobles per a finalitzar, a la caiguda de la nit, la desfilada del bàndol moro amb les seues lentes i emotives marxes mores.

DIUMENGE: DIA DEL PATRÓ SANT BLAI
Un dels actes més emblemàtics és la processó del dia de Sant Blai; cal destacar l’entrada en la plaça de l’Ajuntament del sant, la relíquia i el Guió de Sant Blai, moment en què al so del volteig de campanes, tots s’uneixen en un clam: “Vítol al Patró Sant Blai”, s’apaguen els llums i una allau de xicotets papers cauen sobre la imatge.

DILLUNS: DIA DE MOROS I CRISTIANS
Les Ambaixades del quart dia són l’escenificació del parlament entre moros i cristians per la conquesta del castell. El dia està marcat per la gran quantitat de pólvora disparada pels carrers principals del municipi.

DIMARTS: DIA DEL SANT CRIST
El dia del Sant Crist destaca per la pujada en romiatge de festers i músics a l’ermita, la qual cosa converteix el camí del Calvari en un cordó immens de colors, i es representa la “Despulla del Moro”.