Festes de Moros i Cristians de Banyeres de Mariola

A l’abril del 22 al 25 se celebren les festes de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi, declarades d’interès turístic Nacional. Durant els quatre dies, els actes que se celebren són molt diversos. El dia 22 d’Abril té lloc al matí la desfilada i ofrena de bandes de música que intervindran en les festes, i a la vesprada, l’Entrada, on totes les comparses desfilen al compàs de la música, revivint tots els sentiments que més els enorgulleixen. En finalitzar té lloc la retreta, recorregut informal per diversos carrers de la localitat, amb fanals fets pels propis festers, que acaben sent cremats en la plaça major.

El dia 23, és el dia del patró, a primera hora del matí se celebra la diana, en la qual una esquadra de cada comparsa, desfila i concursa amb la resta pel primer premi. A mitjan matí, té lloc la missa en honor al patró Sant Jordi. A la vesprada, la desfilada infantil i la processó, que torna a ser motiu de reunió.

En dia 24, es denomina dia “dels trons”, ja que té lloc, simbòlicament, la conquesta del castell pel bàndol moro i la posterior reconquesta dels cristians, amb solemnes ambaixades. A més, en finalitzar aquestes ambaixades, es representen unes altres de tipus humorístic, on de manera informal i graciosa parodien situacions actuals.

Per a finalitzar l’últim dia, es dedica a l’homenatge i record dels quals ens han deixat. Partint del Morer, masia on va fer el seu solemne entrada la Relíquia de Sant Jordi en 1780, s’ascendeix disparant arcabussos fins al cementeri, on té lloc la celebració de la missa a l’aire lliure, és aquest un acte únic dins de les festes de moros i cristinos, on els banyerenses senten com ningú el record als seus éssers difunts més volguts. Finalitzada la mateixa, festers i no festers es reuneixen als voltants de l’ermita del Sant Crist, on, té lloc la proclamació i aixecament dels capitans de l’any pròxim. Al migdia, es descendeix disparant cap a la població, on, a la vesprada té lloc el trasllat de la xicoteta imatge de Sant Jordi, per cada comparsa, al domicili del nou capità.

Tots aquests actes no serien el mateix sense la presència dels nostres visitants que observen amb especial atenció cadascun d’aquests actes que no deixa de ser especial i característic.