Les Danses de Sant Agustí de Bocairent

Si el que busques és tradició, costums i història, les festes de les danses de Bocairent no et decebran. Com el seu nom indica, aquestes festes giren al voltant de les danses que durant segles s’han anat transmetent generació a generació. Els veïns i veïnes de Bocairent han sabut conservar els seus rituals, música i indumentària tradicional; però el que més les caracteritza és la seua popularitat, per a gran acollida de participants que tenen. La festa comença amb les Les Dansetes, que podríem dir que és el preludi que a manera d’assaig se celebren la setmana anterior, acompanyades al so del tabal i dolçaina.

Les Festes pròpiament dites de Sant Agustí se celebren del 22 al 28 d’agost i comencen amb la Cabalgata, en la que participen les Clavariesses Major i Infantil amb els seus respectives Corts d’honor i els set Cabolos que fan les delícies dels més xicotets. Personatges ja volguts per tots com són: el cuiner, el tort, la xiqueta, el negret, el manyo i l’avi, i que dirigits pel “mestre” dansen al so de la música, i al cessament, corren darrere dels intrèpids xiquets que fugen a amagar-se.

Del día 23 al 27 d’agost a partir de les onze de la nit, els balladors tenen una cita en la plaça de l’Ajuntament. Un dels ritus més arrelats i esperat pels veïns de Bocairent és el començament de la Dansà; que realitzarà la Cap de Dansa; una dona casada, a excepció de la primera nit que correspondrà l’honor a la Clavariesa major. El vestuari forma part del ball, dotant els moviments de major vol i colorit. Tant el ritu del començament, com els passos de ball, la indumentària i la música fan que estes danses siguen unes de les més singulars de la comarca de la Vall d’Albaida.

El punt final d’estes festes són el dia de la festivitat de San Agustín amb una missa, la processó i l’ofrena de flors.