Moros i Cristians d’Agullent

Coincidint amb el primer cap de setmana després de la setmana santa, i per tant amb la commemoració en el calendari santoral de la festa de Sant Vicent Ferrer, Agullent celebra les seues festes de Moros i Cristians. Una festa que recorda les lluites i guerres entre regnes cristians i musulmans, un simbolisme que podem veure en els actes de les Dianes, l’Entrada, els Alardos i les Ambaixades, on s’escenifica la lluita verbal pel castell, que tanca la festa.

Les festes de Moros i Cristians d’Agullent ens porten cada any davant de l’espill de la història, recordant-nos, els nostres orígens com a poble i les nostres identitats, amb actes de vestits coloristes, plens de música i soroll de la pólvora. Agullent té una festa antiga, arrelada i singular, que evidentment és permeable a noves aportacions, tant en l’àmbit fester com en el musical, però que es manté constant en la seua idiosincràsia, la qual cosa la fa original.

Principals actes festers

L’Entrada

L’Entrada d’Agullent és cita obligada per a tota la comarca. La programació festera d’Agullent, inclou actes comuns en els territoris de la festa morocristiana, però que denoten algunes particularitats.

La Retreta

Així, per exemple, el dia de l’Entrada, a la nit, té lloc la Retreta, una desfilada nocturna amb farolets de paper. Una cercavila que connecta amb les festes de setembre dedicades al nostre patró Sant Vicent Ferrer.

Combregar dels Impedits (Comunió dels impedits)

També s’uneixen, religió i festa en l’acte del Combregar dels Impedits. A les armes flors, a les mans de les festeres rams i el públic silenciós, expectant. Tots units en una sòlida identitat col·lectiva, que és un altre dels trets més significatius de la festa.

Ambaixades

Una batalla sense armes, un combat fet de paraula que congrega fins a la plaça Major als exèrcits moro i cristià. Des de dalt del castell que es munta en la façana de l’ajuntament, un ambaixador defensa el territori conquerit, i des de meitat de la plaça, a lloms d’un cavall, un altre clama al seu Déu per les claus de la vila. Una representació teatral, amb tot el poble fent alhora de públic i actors.