Museu Festes Moros i Cristians (Bocairent)

La festa de Moros i Cristians és part consubstancial de Bocairent i per açò aquest museu repassa les seues claus.

Arreplega una mostra d’indumentària, programes de festes, partitures, etc, de les nou comparses existents i presenta un recorregut per la història d’una de les festes més antigues de moros i cristians, amb il·lustracions gràfiques i material didàctic.

La Festa està composta per nou comparses: Espanyoletos, Granaders, Contrabandistes, Terç de Suavos, Estudiants, Moros Vells, Marrocs, Moros Marins i Mosqueters.

La trilogia festera és la comuna a tots els pobles que participen de la tradició dels Moros i Cristians: El primer dia, Entrada de Moros i Cristians; el segon està dedicat a la festa religiosa del Patró, amb missa votiva i processó; el dia de les Ambaixades, amb trets de trabucs. I un quart dia més amb missa d’acció de gràcies al Santuari del Sant Crist i representació de la “Despulla del Moro”. La Festa té el seu pròleg la vespra de l’Entrada, la Nit de Caixes, amb la desfilada de fanalets i redoblament de tambors, per a rememorar la proclamació de Sant Blai com a Patró de la Vila.