Putxero amb pilota

Ingredients:

400 gr. més o menys de vedella (garreta tendra)

150 gr. més o menys de gallina

1 quilo més o menys de pollastre (2 peces de cuixa i contracuixa)

2 ossos blancs de vedella (genoll)

1 os d’espinada de  porc

1 trozo de costella de vedella

1 tros de cansalada 1 tros de pernil

1 pit i ala de gallina

1 o 2 botifarres de carn

200g de cigrons

2 penques a trossos

Una xirivia, 2 naps, 1 moniato, una branqueta d’api.

4 creïlles mitjanes

Uns fulls de col arrissada

4 tacetes d’arròs (grandària de café). És un quart mes menys.

Sal i safrà

3 litres i quart d’aigua freda

Ingredients per a les pilotes de carn: 

½ k. de carn picada (porc o porc amb vaca)

1 o 2 ous

150g de pa remullat amb aigua

Pa ratllat

Pinyons

Sal, suc de llima, jolivert i canella

Preparació: 

Un bon putxero amb pilota és quasi un esdeveniment familiar. És d’eixos menjars que els diumenges ens unix al voltant de la taula. Així que per a començar, recomanem tindre una gran olla per a satisfer els comensals i que ningú es quede amb fam.

Es pot dir que és una recepta senzilla. Començaríem per posar la nit anterior els cigrons a remulla. Les penques, es netegen i es trossegen, es freguen amb sal, es posen amb un poc d’aigua i es deixen a remulla per a llevar-los l’amargor. Es pelen les creïlles, la xirivia, els naps i el moniato. Si es fa amb l’olla descoberta cal posar primer tota la carn amb els cigrons a bullir. Salar i deixar coure durant 1 hora i mitja. Cal anar llevant la bromera que es forma perquè el caldo isca net. Després afegir les verdures, sense les creïlles. Coure ¾ d’hora i afegir les creïlles i les botifarres. Continuar coent fins que estiguen tots els ingredients a punt.

Preparació de les pilotes de carn: 

Posar a remull el pa i escórrer-ho bé. Pastar tots els ingredients procurant que no es queden grums (menys el suc de llima) . Rectificar de Sal. La massa no ha d’estar dura. Fer les pilotes, perquè no es desfacen, una vegada donada la forma, passar-les per suc de llima. Poden embolicar-se en fulls de col arrissada verda. Coure-les amb el caldo del putxero.

El putxero es pot servir amb el caldo directament amb la pilota o fer uns fideus o un arròs. Este primer plat s’acompanya amb una font de verdures i una altra de carns.

Preparació de l’arròs: 

Separar caldo en una olla a part per a unes quatre racions. Quan bulla (molt important que bulla) el caldo net (ho hem colat) provem de sal. Atenció! millor un poc dolç. Ara és quan tirem les 4 tacetes quasi plenes (de les de grandària café) d’arròs , i removent de tant en tant mantenim de 8  a 10 minuts foc fort i 10 minuts el foc lent.

(Eixen 4 racions d’arròs abundants o de 5 a 6 menys abundants)

Mentres cou l’arròs, anem traient amb atenció els altres ingredients, col·locant-los en una font ben distribuïts. Les pilotes i la carn de vedella i pollastre en una font o bol, en una altra, les creïlles, cigrons, penques i carlota (agrupats, no mesclats. És a dir tots els cigrons junts, les penques tambien,las creïlles i carlotes).

Servir l’arròs i deixar reposar 10 minuts. Es menja l’arròs i després la resta.