Llegenda de Sant Jordi, Santa Llúcia i festes de carrer en Banyeres

Afegir (0)
TancarTo login click here

Llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa

Cada tres anys, el mes de juliol, juntament amb el mercat medieval, es representa la llegenda de Sant Jordi al parc de Vil·la Rosario. Aquesta representació suposa una posada en escena que deixa bocabadats tots els espectadors. L’última representació va tindre lloc el 13 i 14 juliol de 2018.

Festes de Santa Llúcia

Aquesta festa se celebra el cap de setmana més pròxim al 13 de desembre (festivitat de Santa Llúcia). Festivitat característica en el municipi i de gran tradició per ser la patrona dels paperers. Donada la importància que aquest gremi industrial ha tingut en la nostra vila, és de suposar que la devoció a aquesta santa cobrara importància al nostre poble. Aquesta devoció és impulsada en caràcter de festa, a principis de segle amb l’evolució de la indústria paperera.

El característic d’aquesta festa és la indumentària en què presidida per un clavari i una clavariessa, els homes van abillats amb capa espanyola i barret i vestit negre i les dones amb teula i mantilla espanyola.

La festa consta de cercaviles pels carrers del municipi, en la qual no pot faltar el carrer de Santa Llúcia, molt present aquests dies, diana, esmorzar, Solemne Missa Major i a la vesprada la processó.

Cada dos anys i juntament amb aquesta festa, se celebra el concurs de vestits de paper, en el qual les dissenyadores vesteixen a les models amb les seues creacions i desfilen davant el públic expectant. Aquest concurs és de gran interès per l’originalitat dels seus vestits.

Festes del Carrer

Aquestes festes que encara avui dia es conserven i se celebren en determinats carrers com la Cope, Desemparats, Misericòrdia… han tingut gran importància en el municipi. La majoria se celebren amb menjars de veïns, jocs, balls, revetles… que serveixen per a reunir a tots els habitants de la zona i gaudir d’aquestes activitats.

“La Cope”

Del 13 al 16 d’Agost, se celebren les Festes del Barri de «La Cope».

Iniciades l’any 1975 en honor a la «Mare de Déu d’Agost», tenen el seu origen en la reunió de diversos veïns del barri de «La Cope» per a celebrar el lliurament de claus dels habitatges promoguts i construïts mitjançant una cooperativa.

Durant diversos anys, la principal activitat que va caracteritzar aquesta festa era la solta d’una vaqueta, motiu pel qual és també coneguda com a FESTA DE «LA VACA».

Actualment es mantenen un altre actes com a sopars de germanor, revetla popular, animacions i la missa en honor a la «MARE DE DÉU D’AGOST».