Naixement del riu Vinalopó

Eixirem de Bocairent amb cotxe per la CV-81 direcció Villena i ens desviarem per la primera rotonda, prenent la CV-794 direcció Alcoi. Al final del port de muntanya, albirarem un camí ample i el panell informatiu de la PR-CV-4. Deixarem el cotxe allí i seguirem la pista forestal de l’esquerra baixant fins als Pouets de la Rambleta.

La ruta es desvia a la dreta per una senda que segueix la rambla del Vinalopó. Prompte s’albiraran a dalt a l’esquerra les ruïnes del castell del Vinalopó i una mica més endavant passarem pels Brulls, fent-se la vegetació cada vegada més frondosa. Encara que les primeres aigües del Vinalopó naixen uns 6 km rambla a dalt en el Pla de Bodí, el brollador més conegut i denominat “naixement del Vinalopó o la font de la Coveta“, el trobem a l’esquerra del camí, sent un bon lloc per a fer una parada i refrescar-se.

Uns metres més a baix, travessem el riu caminant ara per la seua dreta, fins a veure la xemeneia del molí de Dalt. Des del segle XV hi ha notificacions d’un batà tèxtil en aquest punt, molí fariner en el s. XVII, fàbrica de paper del 1781 al 1943 i “borrera” en la segona meitat del segle XX. Annex a aquest trobem el Molí de Baix o fàbrica de Blanes. Ací podem seguir per una passarel·la de vianants, que ens servirà per a acostar-nos fins al “Toll Blau”, uns metres més a baix del curs del riu. El retorn el farem per la pista forestal passant el Mas de l’Altet i entre la bella masia i ermita de Guilella la Nova i Guilella la Vella.

 

:: Descarrega’t el plànol de la ruta en pdf