Pel casc antic de Bocairent

El barri medieval de Bocairent va ser declarat conjunt històric-artístic nacional l’any 1975. La seua especial orografia de cases apinyades li dóna un aspecte molt peculiar, amb els seus carrers estrets i escalonats, com el carrer de “les Voltes”, el carrer de Sant Joan, el carrer de l’Emboç…; placetes com la de la Cantereria o la de Sant Vicent; ermites com la de Sant Joan, la de la Mare de Déu dels Desemparats i la d’Agost; portals i antics accessos com el d’Agost, el de Sant Blai o la Calçada Excusada… La gran quantitat de fonts que ens trobarem per tota la zona del barri antic, ens recorda la importància que ha tingut sempre l’aigua per al poble; fonts com la de Gràcia, Sant Jaume, l’Aljub, la dels Manyàs … (totes construïdes entre els anys 1793 i 1794).

L’Església Parroquial de la nostra Senyora de l’Asumpció és un dels monuments més importants del municipi; construïda sobre les ruïnes de l’antic castell àrab. També cal esmentar els miradors amb vista al Parc Natural de la Serra de Mariola i a les Covetes dels Moros. Un altre element que es pot visitar és un antic safareig, recentment restaurat.

La ruta Màgica ens permet obtenir una visió des de l’exterior del barri antic i dels horts contruits pels àrabs i que avui dia encara estan en producció.

Unq de les troballes més recents han sigut les restes d’unes cases medievals, descobertes l’any 2008, gràcies als treballs de rehabilitació del nucli antic de Bocairent. Són de gran interès, ja que ens mostren com serien els habitatges en el començament de la industrialització. Els treballs tèxtils es realitzaven en les mateixes cases, al mateix temps que convivien amb els treballs de l’hort i la cura dels animals.

Elements de la ruta:

  • Barri Medieval
  • Parròquia de la nostra Senyora de l’Assumpció
  • Mirador Covetes dels Moros
  • Safareig