Plats principals

 • Arròs al forn
  Com el seu propi nom indica, aquest arròs està preparat al forn i abans es feia amb el que sobrava del bullit. Per això aquest plat compta amb ingredients com els cigrons, les costelles de porc i la botifarra. L’arròs al forn valencià és una recepta popular molt coneguda sobretot a les comarques de l’interior. Descobreix la cultura gastronòmica de la zona i degusta un plat exquisit, apetitós i amb un sabor únic. Una fusió de textures que aconseguiran embolicar-te en una aura de sensacions on l’arròs serà el principal protagonista.
 • Arròs caldós
  L’arròs caldós és molt comú per aquesta zona, igual que molts altres plats relacionats amb l’arròs. Els seus ingredients són molt típics per aquestes zones de muntanya i tots junts formen un plat perfecte per a calfar els dies més freds. Per aquests municipis el més comú és que s’elabore amb conill, pollastre, fesols tendres, garrafó, pimentons rojos i oli.
 • Blat picat
  Aquest plat consisteix en una espècie d’olla amb diferents productes carnis, verdures i cigrons però que incorpora blat en comptes d’arròs.
 • Borreta (vegeu la recepta)
  En la Serra Mariola els plats de cullera són contundents i nutritius, propis d’una cuina de muntanya, guisats sense pressa. És una manera de cuinar elaborada, però alhora senzilla, amb ingredients modestos. Una cuina que s’ha transmès de generació en generació. Un d’aquests plats és la borreta. Ideal per a reconfortar el cos!
 • Fassedures de dacsa
  Aquest plat se serveix comunament al costat d’una bona olla. La fassedura no és ni més ni menys que una pilota de dacsa, pastada amb carn picada, ou i molla de pa. Deliciosa!
 • Gaspatxos
  Parlar de gaspatxos significa parlar de plats molt comuns en zones de muntanya al voltant de la província d’Alacant. Això es deu al fet que per a fer-los s’utilitzava carns de caça com a conills o perdius. També se li afigen caragols per a donar-los aqueix sabor tan autèntic. Tot això se serveix damunt d’una coca de pa sense llevat que fa que aquest plat siga una autèntica delícia.
 • Mentirons
  Aquesta encobreix és típica de Cocentaina. Es fa amb els mateixos ingredients que l’Olleta de músic d’Alcoi però en lloc de portar fesols s’elabora amb dacsa triturada. És una delícia de la muntanya per a menjar a l’hivern o per als amants dels plats de cullera.
 • Mongetes
  Aquest plat pot resultar molt similar a la Carraqueta ja que la seua elaboració és molt similar. Tan sols hem de bullir els fesols amb aigua i sal. En escórrer-les les amanim amb oli d’oliva. Un plat molt simple que convidem al fet que el gaudiu.
 • Olleta (vegeu la recepta)
  L’olleta és un dels plats més representatius de la zona d’Alacant i l’interior de València. Sens dubte, un plat típic que ha d’estar en la nostra llista de menjars a provar si visitem aquesta zona de la Comunitat Valenciana.
  És una recepta amb un alt nivell nutritiu, en combinar llegums, cereals, verdures i carns. El seu nom ve del recipient en el qual, tradicionalment, s’ha vingut realitzat l’olleta, les olles o ‘olles’ típiques.
  Plat tradicional que s’assembla a un potaje caldós. Una recepta saludable amb un sabor inigualable que t’embolicarà des del primer moment. L’olleta no ha de faltar en la teua dieta mediterrània. El seu sabor posarà a prova el teu paladar, que experimentarà una infinitat de sensacions.
 • Paella amb faves
  Un altre dels plats elaborats amb arròs que ens deixa la nostra zona és aquest. Es tracta d’una paella elaborada amb faves, carxofes, pollastre i conill. Un arròs amb un sabor i color totalment diferent que et sorprendrà.
 • Bajoques o pimentons farcits (veure recepta)
  El pimentó farcit d’arròs és un plat típic de la cuina valenciana, i en concret de les poblacions de la Serra de Mariola, Alcoi i Bocairent. Per a la seua preparació es realitza un sofregit amb tomaca, arròs i carn (encara que a vegades se substitueix per tonyina en conserva o llonganissa blanca desfeta) amb el qual s’emplenen els pimentons que posteriorment es rosteixen al forn. Se serveixen com a primer plat, enters amb les «tapes».
 • Putxero (veure recepta)
  Putxero, com anomenem al bullit als pobles de la Serra Mariola, és un dels plats més complets que existeixen i més reconfortants durant els mesos d’hivern. Al costat del primer plat, compost per caldo i pilota, s’acostuma a servir dues fonts, una amb la carn i una altra amb la verdura. I per a rematar aquest plat, la pilota, a base de carn picada, preparada amb julivert, pebre roig, un polsim de canyella i un toc de ratlladura de llimó. Després pastada amb ou, pinyons i molla de pa remullada i ben escorreguda. Un toc per a arredonir el putxero.
 • Renyons de masero
  L’ingredient principal d’aquest plat són les tomaques. De fet, pot resultar una molt bona guarnició o un deliciós entrant ja que tan sols cal posar les tomaques al forn, amanir-los amb oli, julivert i all i llestos!