PR CV 313

Començarem el recorregut en el Molí l’Ombria 1. (685m s.n.m.) a uns 500 metres de la població de Banyeres de Mariola.

Des del Molí l’Ombria remuntarem el riu pel seu marge dret (E). Prompte arribarem al llit del riu que creuarem per davall del Partidor, tot enllaçant en aquest punt amb el PRV-35: “Banyeres de Mariola – Biar – Elda” 2. (700m) (0,93km) (15’)

En el costat oposat podrem contemplar l’edifici del Partidor.

Després d’una pujada curta però forta (S) confluirem en un camí transversal, que coincideix amb el PRV-4 que, procedent del naixement del riu Vinalopó, es dirigeix per la dreta al Molí l’Ombria 3. (755m) (1,5km) (30’).

Nosaltres seguirem el nou camí per l’esquerra (S) i caminarem entre una densa pineda, topant a continuació amb el Camí dels Valencians (Camí de Benasaiz o Barranquet dels Pinarets) 4. (755m) (1,97km) (40’).

Des d’aquest punt, observem una vall àmplia que queda configurada i magníficament emmarcada entre la serra d’Onil. Nosaltres continuarem pel camí ample i còmode que trobarem la dreta (S), el (PRV-4 es dirigeix en sentit contrari cap a la Font de la Coveta, en el naixement del riu Vinalopó).

Poc després de sobrepassar una alzina centenària, i davant d’una bifurcació, abandonarem el camí principal (pel qual contínua el PRV-35 cap a Biar i Elda) i seguirem pel ramal de la dreta en direcció NO.

Pel nou camí ascendirem progressivament entre una abundant pineda i uns bancals escalonats d’oliveres i ametlers, ens endinsarem en la serra de la Fontanella. Arribarem al Mas de la Foia Rodona i a les ruïnes d’una altra masia, amb vista al cim de la serra la Blasca i al coll ben definit situat al llevant dels escarpats murs calcaris del cim. Poc després passarem  al costat d’un forn de calç abandonat 5. (940m) (5,74km) (1h40’).

Passat el forn uns 50 metres haurem d’estar atents, perquè abandonarem el camí girant a la dreta (NO) per una ampla i pedregosa senda que, amb dura pujada, ens conduirà fins al coll situat a l’est de la Blasca 6. (1.058m) (6,67km) (2h00’).

Des de la collada i fent un xicotet esforç, val la pena ascendir per una senda, en uns 10 minuts, a la cota màxima de tota la serra de la Fontanella, la Blasca, i gaudirem junt al seu vèrtex geodèsic d’un panorama magnífic i sorprenent en totes les direccions 7. (1.120m) (7,07km) (2h10’).

De tornada al coll haurem de seguir el nostre recorregut i baixarem pel costat nord de la serra. D’aquesta forma, i sempre en continu descens, arribarem al Mas de Perolit 8. (775m) (9,61km) (2h55’).

Des del Mas de Perolit continuarem cap al NE per un camí ample i tindrem vistes a la població de Banyeres de Mariola, coronada pel seu altiu castell i l’Ermita del Sant Crist.

Poc abans de confluir en la carretera de Biar girarem a la dreta (E) per un camí secundari que discorre paral·lel al riu, pel seu marge esquerre i podrem apreciar en el costat oposat les restes de les importants factories que van ser el Molí Pont i el Molí Sol, sobreeixint les singulars construccions de les ximeneies.

Després de travessar el riu per un pont rústic arribarem al nostre punt de partida, i finalitzarem aquest interessant i variat recorregut en el Molí l’Ombria 1. (685m) (12,40km) (3h40’).