Ruta Màgica de Bocairent

La Ruta Màgica és la millor manera de conèixer el Barri Medieval de Bocairent, ja que passejant tranquil·lament ens trobarem amb els elements claus que defineixen la seua fisonomia: casones d’altures sorprenents, carrers senyorials i altres més estrets i les cases que donen al barranc, com a autèntiques cases penjants.

La ruta parteix des de la plaça de l’Ajuntament, on sorprenen les enormes cases dels segles XVII i XVIII amb una altura de fins a huit pisos; això és fruit del fort desnivell del monticle en el qual estan situades; per l’altre costat de les cases, s’accedeix als pisos cinquè o sisè. Deixem arrere la plaça i ens endinsem pel carrer Mossèn Hilari, flanquejat per grans cases fins a arribar al Mirador de les Covetes dels Moros, on podrem apreciar la peculiaritat d’aquest monument excavat en una paret rocosa i format per una cinquantena de xicotetes estades. Avançant per la ruta, arribarem al pont de Darrere la Vila i a les Covetes del Colomer.

A partir d’ací, el camí es fa més estret i més interessant: una senda ens acosta a aqueixes cases penjants, que recauen sobre un dels barrancs que envolten Bocairent.

Aquest trajecte sorprèn, a més, per la duresa de la roca i cóm els agricultors locals sempre l’han treballada per a traure-li el millor profit: les hortes escalonades, els corrents d’aigua passant per séquies excavades; la Cova d’En Gomar on s’han trobat restes prehistòriques i on es va construir un molí fariner que, en el segle XVI, encara sorprenia a Martí de Viciana per la seua monumentalitat.

Quan encara estem absorbint tots aquests encants, ens trobem una antiga fàbrica tèxtil, que explica part de la història de Bocairent: l’ús dels salts d’aigua com a font d’energia per a la indústria, clau en el desenvolupament local. Posteriorment, trobarem el mercat municipal, un privilegi que ostenta Bocairent des que se li va atorgar la Carta de poblament l’any 1256. Seguint la ruta, arribarem al nostre punt de partida.